latinica  ћирилица
08/11/2017 |  17:36 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

K. Dubica: Sporazum o saradnji između institucija i lokalne zajednice (VIDEO)

Lokalna uprava i Centar za socijalni rad u Kozarskoj Dubici potpisali su sporazum o unapređenju saradnje između institucija i lokalne zajednice radi poboljšanja kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju. Od početka septembra u Kozarskoj Dubici djeluje i Dnevni centar, sa brojnim aktivnostima, za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.
Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Kozarska DubicaFoto: RTRS

Broj djece sa smetnjama u razvoju, iz godine u godinu se povećava na području Kozarske Dubice. Dnevni centar značajan je i za njih i za roditelje.

"Ovaj dnevni centar omogućuje da dijete ostaviš na sigurnom i da je pod stručnim nadzorom. Roditelji mogu da obave svoje poslove koje trebaju. U suštini najviše to koristi djeci, oni se druže i kreativno rade", kaže Gordana Slavnić, predsjednik Udruženja djece i omladine sa smetnjama u razvoju "Rastimo zajedno" iz Kozarske Dubice.

U cilju unapređenja socijalne zaštite imenovana je mješovita komisija sa svim relevantnim institucijama i udruženjem roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju.

"Uvođenjem referalnih mehanizama praćenja doprinjeće svaka institucija sa aspekta svoje struke, da pomognemo da se dijete razvija do maksimuma svojih potencijala", ističe Maja Špica, direktor ЈU Centar za socijalni rad Kozarska Dubica.

"Ono što ćemo mi svakako voditi računa da pored toga što plaćamo i neke druge usluge i pored prevoza koji obezbjeđujemo, jeste jedan jasan cilj da djeca koja su ometena u razvoju što prije se socijalizuju i da postanu punopravni i aktivni članovi našeg društva", rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić.

Na evidenciji Centra za socijalni rad Kozarska Dubica, nalazi se 108 lica sa smetnjama u razvoju od kojih su 52 djeteta mlađa od 15 godina.