latinica  ћирилица
08/11/2017 |  19:09 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

"Pelagić"-inspektori istražuju optužbe veterana o malverzacijama (VIDEO)

Prozivke u jednom od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Srpskoj, Banjalučkom "Pelagiću", još su bez epiloga.
KUD Pelagić - Foto: RTRS
KUD PelagićFoto: RTRS

Nakon priloga našem Dnevniku, veterani KUD-a demantovali su izjave predsjednika Milenka Savanovića i još jednom pozvali nadležne da se uključe u ovaj slučaj.

Radničko-kulturno umjetničko društvo "Pelagić", osnovano davne 1927. godine, sa nekada preko hiljadu članova, a sada, devedeset godina poslije, tek 350, potresaju skandali, sudeći po izjavama onih koji su u njemu proveli dobar dio života.

Nakon što im je onemogućen rad i zabranjen termin za vježbe, veterani KUD-a, zatražili su reakciju inspekcije, koja je, kažu, utvrdila brojne nepravilnosti.

- A to je da se neke evidencije vode na zabilješkama ili listićima, a ne u zvaničnoj dokumentaciji što bi svakako organizovano društvo trebalo da ima, kaže Sanjin Buzadžija, član veteranske sekcije RKUD "Pelagić".

Kako nam je i iz Inspektorata saopšteno, utvrđeno je da se određene evidencije o članovima vode interno u rokovinicima.

Uz to, veterani upozoravaju i na manipulacije sa brojem članova, neizdavanje potvrda o prijemu članarina, ali i na otuđenje nošnji.

- Evidentno je da su određene nepravilnosti bile i tražili smo da se one otklone. Obratili smo se Upravi da nas upoznaju sa situacijom, a Uprava je to odbila, dodaje Buzadžija.

Isto smo, ponovo, pitali predsjednika Milenka Savanovića. Ovaj put za kamere, kako je u telefonskom razgovoru rekao, nema vremena, a o svemu će, najavio je, govoriti na konferenciji za medije.

U ranijoj izjavi poručio je kako je za njegovog mandata fundus višestruko uvećan, ali i kako iza svega stoji građevinska mafija, sa kojom, kako kaže, sarađuje i bivša predsjednica KUD-a Vera Barić, koja mu odgovara da je njena jedina namjera bila- omogućiti rekonstrukciju zgrade.

- Ostavila je zgradu u ruševnom stanju da bi je preuzela građevinska mafija koja je na ovom mjestu nacrtala zgradu 4 plus 1. Molim vas da ovo ne isiječete, dakle pozadina čitave priče je ponovo oduzimanje zgrade RKUD "Pelagić", tvrdi Savanović.

- Јa sam tada radila u Gradskoj upravi i vidjela kakav je regulacioni plan, zato sam se borila da "Pelagić" dobije svoj status, a kakve su aspiracije sadašnjeg predsjednika i Uprave, zaista, ja njih ne želim optuživati, priča Vera Barić.

Uz to Barićeva ponavlja da je KUD postao privatno vlasništvo predsjednika Milenka Savanovića, sekretara Vjekoslava Dragušića i njihovih porodica.

Dokazi za takve tvrdnje, ističe, vide se i u otpuštanju kvalifikovane garderoberke Dubravke Bikić.

- Kada je na njeno mjesto postavljena supruga sekretara Vjekoslava Dragušića, Dijana Dragušić, Dubravka se žalila inspekciji koja je došla, provjerila činjenice i utvrdila nepravilnosti i kaznila "Pelagić", dodaje Barićeva.

Inspekcija je i po tom osnovu posjećivala KUD i naložila da se angažman sekretara i njegove supruge obustavi.

Ipak, to rješenje oboreno je od strane Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u drugostepenom postupku.

Vjekoslav Dragišić, iako smo ga ponovo kontaktirali o navodima iznesenim na njegov račun, ni ovaj put nije htio govoriti.