latinica  ћирилица
08/11/2017 |  19:22 ⇒ 09/11/2017 | 08:48 | Autor: RTRS

Studentima upućene prijetnje; Mataruga ponudio ostavku (VIDEO)

Iako je juče rekao da neće podnijeti ostavku, rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga to je učinio danas. Predstavnici Unije studenta ostavku su zatražili zbog nagomilanih problema, a nezadovoljstvo je kulminiralo nakon afere seksualnog uznemiravanja studentkinja.
Sastanak predstavnika studenata i rektora Univerziteta u Banjaluci Milana Mataruge - Foto: RTRS
Sastanak predstavnika studenata i rektora Univerziteta u Banjaluci Milana MatarugeFoto: RTRS

Rektor je, prema svemu sudeći, poklekao pod pritiskom Unije studenata. Iz Univerziteta kratko saopštenje da je ostavku uputio Senatu i da će razloge obrazložiti sutra. Samo nekoliko časova ranije, Mataruga nije želio da otkrije kakvi su mu planovi.

- Јa ću vam samo reći da bi do kraja sedmice trebalo da bude sjednica Senata na kojoj će se raspravljati o zahtjevima studenata - rekao je Mataruga. Na pitanje da li je podnio ostavku, kratko je rekao: "Nisam još".

Problemi na Univerzitetu kulminirali su nakon slučaja "Balaban" i seksualnog uznemiravanja na Tehnološkom fakultetu. Ne odustaju od zahtjeva da ovaj, ali i slučajevi korupcije, budu riješeni. Kažu da rektor razumije njihove zahtjeve, ali im je rekao da ih ne može brzo riješiti, zbog čega su i tražili ostavku.

- Mi znamo da je /Velimir/ Balaban upleten u mnoge prljave poslove u kupovinu ispita i mnogih drugih gnusnih stvari. Međuti, nije sada problem u Balabanu, već u tome da ima mnogo onih na fakultetu koji se boje onoga o čemu bi Balaban mogao da progovori - kaže Ratko Savić, predsjednik Unije studenata.

Akteri cijele priče tvrde da iza svega stoje krupnije "ribe", koje već duže rade na tome da se cijeli slučaj sakrije od javnosti.

- Nama su prvo nudili 60.000 KM da ne izlazimo u javnost sa ovim i mi smo to odbili. Nakon toga, počele su ucjene a sve je kulminiralo kada su počeli da nam prijete smrću - kaže Radomir Tešić, potpredsjednik Saveza studenata tehnološkog fakulteta.

Ne budu li im zahtjevi ispunjeni, iz Unije studenata najavljuju proteste i blokadu Univerziteta. Apel da se sve riješi dijalogom, te da nema potrebe za nasiljem, stiže i od predsjednika Republike Milorada Dodika.