latinica  ћирилица
08/11/2017 |  21:40 | Autor: RTRS

Duterte: Reći ću Trampu da gleda svoja posla

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je da će predsjedniku SAD Donaldu Trampu reći da "gleda svoja posla".
Rodrigo Duterte - Foto: TANЈUG
Rodrigo DuterteFoto: TANЈUG

Kako navodi, to će uraditi ako Tramp tokom njihovog predstojećeg susreta pokrene pitanje ljudskih prava na Filipinima.

Duterte, koji ne podnosi kritike na račun njegovog poštovanja ljudskih prava i rata protiv droge, najavio je šta će reći Trampu ako ga on nešto pita s tim u vezi.

- Pitate me, odgovoriću vam. Okanite se toga. To nisu vaša posla. To je moja stvar. Јa brinem o svojoj zemlji i izliječiću je - rekao je Duterte novinarima uoči polaska za Vijetnam, prenosi Rojters.

Tramp će posjetiti Manilu kao posljednju stanicu svoje 12-dnevne turneje po Aziji gdje je posjetio Јapan, Јužnu Koreju, Kinu, a posjetiće i Vijetnam, gdje će prisustvovatni samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu.

Ljudska prava, vladavina prava i pravedna suđenja vjerovatno će biti među temama o kojima će Tramp i Duterte razgovarati tokom bilateralnog susreta, rekao je prošlog mjeseca američki ambasador u Manili Sung Kim.

Inače, Tramp, koga kod kuće kritikuju zbog zanemarivanja pitanja ljudskih prava u drugim zemljama, u maju je čestitao Dutertetu na "nevjerovatnom obračunavanju sa problemom droge".

U međuvremenu, više od 3.900 Filipinaca ubijeno je, a policija je to nazvala samoodbranom u slučaju otpora koji su prižili naoružanhi osumnjičeni u Duterteovom ratu protiv droge, a kritičari upozoravaju da je riječ o pogubljenjima koja se vrše bez ikakve odgovornosti.

Duterte je ranije izrazio gnjev zbog zabrinutosti administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame o vansudskim ubijanjima na Filipinima, podsjeća agencija.

Izvor: Tanjug