latinica  ћирилица
09/11/2017 |  14:47 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Јovanić: Za pojavu epidemije malih boginja krive zdravstvene vlasti

Predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske Nebojša Јovanić smatra da su za pojavu epidemije malih boginja krive zdravstvene vlasti koje bi trebalo ozbiljnije da se bave tim problemom, kao i svi ljekari koji bi trebalo da poštuju ono što su učili na fakultetu.
Nebojša Јovanić - Foto: SRNA
Nebojša ЈovanićFoto: SRNA

"Ljekari ne bi trebalo da se predaju nekakvim internet stranicama i pričama, već onome što su učili na fakultetu i od čega žive", rekao je Јovanić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je ove godine tema svečane sjednice Skupštine Komore doktora medicine vakcijanacija jer Evropa ima problem sa vakcinacijom, o čemu najbolje svjedoče epidemije malih boginja u Rumuniji, Njemačkoj, Italiji, Makedoniji, Kosovu i Metohiji, dok je juče proglašena i u Srbiji.

Јovanić je istakao da postoje antivakcinacioni lobiji, koje, uglavnom, ne čine epidemiolozi, već psihijatri, psiholozi, fizijatri, odnosno oni kojima to nije struka.

On je pojasnio da ne može doći do epidemije dok je vakcinacija 95 odsto.

Govoreći o položaju doktora u Srpskoj, Јovanić je rekao da, kao i u društvu u cjelini, ima i dobrih i loših stvari.

Na svečanoj Skupštini uručene su i nagrade Komore, te je najveće priznanje "Veliki pečat" dodijeljeno ginekologu sa Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Nenadu Lučiću, Hipokratovo priznanje Siniši Maksimoviću iz Bijeljine, a dodijeljene su i nagrade za naučno-istraživački rad, primarnu zdravstvenu zaštitu, organizaciju zdravstvene službe, te najboljim studentima medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci.

Izvor: Srna