latinica  ћирилица
09/11/2017 |  20:58 | Autor: RTRS

Zašto je loše da brzo smršate?

"Skini 15 kilograma do Nove godine", "Uđi u stare farmerke za dvije nedjelje" - to je ono što obećavaju mnoge brze dijete. Ne nasjedajte na to jer uopšte nije dobro da brzo skinete kilograme!
Vaga - Foto: ilustracija
VagaFoto: ilustracija

Možda skidanje 10 kilograma za dvije nedjelje zvuči kao ispunjenje vaših snova, ali bi ubrzo moglo da se pretvori u noćnu moru.

Brze dijete nikako nisu dobre za vaše zdravlje i mogu da dovedu do nedostatka nutrijenata u organizmu, do gubitka mišićne mase i usporavanje metabolizma, kaže nutricionistkinja Rijanon Lamber.

Osim toga, brzo izgubljeni kilogrami se brzo i vraćaju, i to su dokazale brojne studije.

Takođe, kada držite brzu dijetu, uglavnom brzo i odustanete jer takav režim ishrane nije dugoročno održiv plan.

Sa druge strane, ako postepeno i polako skidate višak kilograma, vremenom ćete resetovati svoje navike, izgraditi zdraviji odnos prema hrani i na kraju početi da živite zdravije, umjesto da samo gladujete i brojite kalorije.

- Povećajte unos voća i povrća, složenih ugljenih hidrata umjesto prostih ugljenih hidrata, a smanjite količinu prerađene hrane i šećera - predlaže nutricionistkinja.

Stručnjaci kažu da je zdravo da nedjeljno gubite nešto malo manje od kilograma, ali kažu da ne treba da vas brine ako se zdravo hranite i vježbate, a broj na vagi se ne smanjuje jer istovremeno sa skidanjem sala dobijate mišićnu masu.

Ako ste i dalje u iskušenju da, posebno sada pred praznike, probate neku brzu dijetu, trebalo bi da znate da ćete kilograme brzo vratiti zato što takve dijete ne tope salo, već samo gubite tečnost.

- Dobar dio skinutih kilograma na brzoj dijeti je zapravo tečnost jer zbog restriktivne dijete ne unosite dovoljno energije - objašnjava nutricionistkinja.

I zato ćete odmah nakon dijete da vratite isti broj kilograma koji ste imali.

Ako ovo nije bilo dovoljno da vas ubijedi, trebalo bi da znate i da brze dijete štete zdravlju.

- Kada smanjite količinu kalorija koje unosite, ne unosite dovoljno važnih nutrijenata poput minerala i vitamina. To može da ostavi posljedice kako na imunitet, tako i na razne druge stvari. Na primjer, nedostatak vitamina D, kalcijuma i fosfora dovodi do slabijih i krtijih kostiju. Zbog nedostatka gvožđa i vitamina B mogu da se jave umor i anemija - upozorava dr Lamber i dodaje da se sve to može sprečiti zdravom ishranom.

Osim toga, zbog brze dijete možete da izgubite mišićnu masu.

- Brojna istraživanja su pokazala da brze dijete koje podrazumijevaju unošenje drastično manje kalorija najčešće rezultiraju gubitkom mišićne mase - kaže nutricionistkinja.

I metabolizam postaje sporiji, a to nikako nije ono što želite.

Metabolizam određuje koliko kalorija će tijelo sagorjeti tokom dana, a na to utiču razni faktori poput starosnog doba, pola, gena... Ali, time što brzo skidate višak kilograma možete da usporite metabolizam i dovedete do toga da tijelo sagorijeva manje kalorija dnevno.

- Metabolizam može da bude sporiji zbog gubitka mišićne mase i smanjenja tiroidnog hormona - objašnjava dr Lamber.

Iako bismo svi više voljeli brza rješenja, za sve probleme pa i za salo, na kraju je jedini način da zdravo skinete kilograme da to radite - polako.

- Brzo mršavljenje znači brze rezultate, ali to može da ošteti tijelo, mentalno i fizički. Na kraju ćete, najvjerovatnije, i vratiti te kilograme - kaže nutricionistkinja i daje nekoliko savjeta kako da smršate zdravo.

1. Smanjite unos prerađene hrane i gotovih obroka

Takva hrana najčešće sadrži dosta šećera i nezdravih masti, što sve utiče na nivo šećera u krvi i povećanje apetita.

2. Јedite pametno

Unosite proteine, složene ugljene hidrate i zdrave masti, uz voće i povrće - tako ćete unijeti zdrave namirnice, duže ćete biti siti i imaćete više energije.

3. Odmarajte

Nedostatak sna može da poveća nivo hormona grelina (hormon odgovoran za osećaj gladi) i da smanji nivo hormona leptina (hormon odgovoran za osjećaj sitosti). Samim tim, zbog nedostatka sna ćete stalno biti gladni.

4. Vježbajte

Trenirajte redovno i probajte različite tipove treninga - trening snage, treninge nižeg i višeg intenziteta.

Izvor: Mondo