latinica  ћирилица
10/11/2017 |  16:18 ⇒ 16:58 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" nagrađen na "Prvom kadru"

Na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi Kadar" u Istočnom Sarajevu, filmu "Lica Lafore", rađenom u produkciji RTRS-a, dodijeljena je nagrada "Zlatno zrno".
Film "Lica lafore" - Foto: RTRS
Film "Lica lafore"Foto: RTRS

Film "Lica Lafore", autora Denisa Bojića, izazvao je najviše emocija kod publike, što je rezultiralo nagradom za najbolji film prema njihovom izboru.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti, od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

Porodica iz Republike Srpske je najvećim dijelom zaslužna za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu. Podatak da je rješenje planetarno važnog problema inicirano sa ovih prostora, Republiku Srpsku, BiH ali i čitav region smješta u epicentar svijeta nauke i medicine.

Produkcijski zahtjevan, film je sniman u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Srbiji, Hrvatskoj. Radi se o trojezičnom filmu, radnja se paralelno odvija na srpskom, francuskom i engleskom jeziku.

Predsjednik stručnog žirija 11. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" bio je reditelj Dragan Elčić. Osim Elčića, u žiriju su bili i Dana Dimitriu, direktor "Bukurešt film festivala", te producent Dragan Marinković, osnivač i prvi direktor Direkcije FEST-a.

Gran-pri "Stećak kneza Pavla" za najbolji film na festivalu dodijeljen je dokumentarnom filmu "Rupin butik", reditelja Glorije Halaš.

U obrazloženju  žirija navedeno je da film dočarava situaciju u kojoj "žene, žrtve nasilja, životnim optimizmom pobjeđuju stvarnost i ulivaju nadu u život".

Nagrada "Filmska klapa" za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Novi pogledi" pripala je dokumentarnom filmu "Zvuk lampaša", reditelja iz Bugarske Antonija Miličeva, koji je, kako je navedeno, prikazao "bijeg od svakodnevice u ljubav prema izumrlim zanatima".

"Filmska klapa" za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" dodijeljen je ravnopravno filmovima "Epitaf" Dušana Golubovića iz Srbije i "Paparuda", autora Lucije Lupu iz Moldavije, uz obrazloženje da se oba filma ističu estetskim vrijednostima i darom autora.

"Pečat kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" osvojila je Milica Filipovska za film "Flafi". U obrazloženju je navedeno da je riječ o refleksnoj metafori o vremenu u kome živimo i dilemi: ostati ili otići, koja se lomi preko dječjeg odrastanja.

"Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u selekciji "U fokusu" dodijeljen je dokumentarcu "Flotel Evropa", koji je rađen u srpsko-danskoj koprodukciji i u režiji Vladimira Tomića. Navedeno je da je Tomić ispričao "biblijsku priču satkanu od ličnog arhivskog materijala izuzetnog emotivnog naboja".

"Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks Јu u fokusu" pripala je reditelju Srđanu Šarencu za film "Dvije škole". Prema mišljenju žirija, riječ je o "priči o bosanskom Gordijevom čvoru koja ni danas, u miru, nije razriješena".

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade. Јednu je dobio film "Očev jezik", reditelja Kristine Suks iz Rumunije, koja je obradila temu o nerazumijevanju među članovima porodice u kojima otac i ćerka govore različite jezike i dolaze iz različitih nacionalnosti. Druga specijalna nagrada otišla je u ruke Borisa Mitića za film "Slatko od ništa", čiji je cilj bio da dočara stanje kada se ni iz čega stvori ništa ili nešto.

Specijalna nagrada festivala "Zlatni leptir", koju dodjeljuje "Viva film festival", u skladu sa Protokolom o saradnji ovog festivala i "Prvog kadra" pripala je kratkom igranom filmu "Po suncu hoda" Stefana Krasića iz Srbije.