latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:53 | Autor: RTRS

Stomak boli iz 100 razloga

Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vrijeme - kaže docent dr Goran Barišić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

- Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vrijeme - kaže docent dr Goran Barišić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije. 

Osim toga veoma je važno da li postoje propratni simptomi kao što su povraćanje, mučnina, zatvor, proliv ili poremećaj mokrenja.

Kako objašnjava dr Barišić, uzrok bola zavisi i od pola, kao i od starosti pacijenta. Najčešći uzrok bola u donjem dijelu stomaka kod mlađih muškaraca može da bude upala slijepog crijeva, enterokolitisi, upalne bolesti debelog i tankog crijeva, sindrom nervoznog debelog crijeva, upale mokraćnih organa. Kod mladih žena problem je kompleksniji jer se osim već navedenih, uključuju i oboljenja genitalnih organa, kao što su bolne menstruacije, upale jajnika, ciste na jajnicima, vanmaterična trudnoća, endometrioza.

Među starijima od 65 godina jedan od češćih uzroka bola u donjem dijelu stomaka je upala debelog crijeva, opstipacija, kamen u mokraćnom sistemu, ali svakako ne bi trebalo da se isključe benigni i maligni tumori digestivnog, urinarnog i genitalnog sistema.

- Nažalost, kod pacijenata u trećem životnom dobu često dolazi do preklapanja simptoma - kaže docent Barišić.

Ponekad je klinička slika potpuno atipična tako da su greške u inicijalnoj dijagnozi moguće. Stoga je veoma važno da se na vrijeme potraži pomoć ljekara da bi se pravovremeno postavila prava dijagnoza i započelo liječenje.

Izvor: Večernje novosti