latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:47 | Autor: RTRS

Poziv na vakcinaciju djece u Srpskoj

Iako još uvijek nema zabilježenih slučajeva morbila, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, zbog niske stope vakcijancije MRP vakcinom, zatražio je od domova zdravlja da provjere vakcinacije djece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih koji su nepotpuno vakcinisani.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Oni su pozvali roditelje na saradnju, a domove zdravlja da provjere vakcinacione kartone djece do školskog uzrasta i što prije obave imunizaciju. Dodali su da će na kraju godine znati koliko je tačno nevakcinisane djece, a za 2016. godinu obuhvat vakcinacije MRP vakcinom je bio 74 odsto, dok je za kolektivni imunitet potrebno preko 94 odsto i više.

"To znači da smo veoma ugroženi, posebno mjesta gdje je nizak nivo vakcinacije MRP, a to su Banjaluka sa 51 odsto, Bijeljina 58 odsto dok je u Istočnom Sarajevu to samo 44 odsto", navode u Institutu.

Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti propisane su novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM, dok su ustanove i pravna lica koja ne slijede propise, kazne mnogo veće i dostižu 100.000 KM.

Izvor: SRNA