latinica  ћирилица
13/11/2017 |  18:42 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Izmjene Izbornog zakona BiH - za i protiv(VIDEO)

Predstavnički dom 15. novembra trebalo bi da razmatra Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

Sporan je način izbora delegata za Dom naroda federalnog parlamenta. Stranke sa sjedištem u Sarajevu protive se izmjenama, po receptu HDZ-a, jer, tvrde, vodi podjeli zemlje. Zato su SDA samostalno, te SDP-e i DF zajednički, najavili svoje prijedloge izmjena izbornog zakonodavstva.

Bez sumnje, rasprava, o izmjenama Izbornog zakona u PS BiH pretvoriće se u predizbornu tribinu s koje će jedni govoriti o legitimnom predstavljanju naroda, a drugi o etničkoj podjeli zemlje.

- Problem u slučaju HDZ-ovog izbornog zakona je što je i njima jasno da to neće proći. Osim ako im SDA to pusti onda je to guranje u dalje etničke torove u BiH, kaže Željko Komšić, predsjednik DF-a.

- Nema govora o bilo kakvoj podjeli. Do sada smo imali nelegitamne izbore delegata, mi smo predložili prosto da se biraju tamo gdje ih ima, napominje Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PS BiH (HDZ BiH).

U SNSD-u podržavaju stav da jedan narod ne može drugom birati predstavnike. Najavljuju da će u raspravi tražiti bolja rješenja za status Srba u Federaciji.



- Mi smatramo da u skladu sa stavom naših delegata u Domu naroda i stavom instiucija Republike Srpske treba obezbjediti prohodnost tom zakonu ali ima još vremena i utvrđivaćemo dalje određene političke stavove po tom pitanju, kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Želeći da, kako kažu, spriječe etničku podjelu zemlje preko HDZ-ovog, prijedlog izmjena Izbornog zakona SDP i DF uputili su u federalni parlament prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, koji se oslanja na Ustav Federacije. Time "betoniraju" dosadašnji način izbora najmanje jednog delegata iz svakog konstitutuivnog naroda iz svakog kantona za federalni dom naroda.

- Stalno se priča o nekoj neravnopravnosti naroda a niko ne priča o ravnopravnosti građana, napominje Nermin Nikšić,  predsjednik SDP-a BiH.

Dok se u bh i federalnom parlamentu tek očekuju burna rasprave o izmjenama izbornog zakona, CIK BiH je i bez odluke PS BiH iz zakona izbrisala neustavne odredbe o obaveznom broju delegata iz kantona za federalni Dom naroda, i time obesmislila SDP-DF-ov prijedlog, koji insistiraju na tim odredbama.