latinica  ћирилица
14/11/2017 |  11:10 | Autor: RTRS

Banjaluka: Protiv gripa besplatno vakcinisana 1.453 lica

U Domu zdravlja Banjaluka, gdje je nabavljeno ukupno 2.000 doza besplatnih doza vakcina protiv sezonskog gripa, pravo na besplatnu vakcinaciju iskoristila su 1.453 pacijenta, rekla je portparol Doma zdravlja Dijana Ožegović.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Ožegovićeva je navela da je ove godine Dom zdravlja Banjaluka od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobio 2.000 besplatnih doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su raspodijeljenje u ambulante porodične medicine, a proces vakcinacije je u toku.

Ona je podsjetila da pravo na besplatnu vakcinaciju protiv gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti-insulin zavisni, osobe liječene kardiohirurškim metodama liječenja, odnosno pacijenti sa ugrađenim stentom, lica kojima je rađena balon dilatacija, pacijenti kod kojih je rađen bajpas, sa ugrađenim vještačkim valvulama, sa ugrađenim pejsmejkerom.

Pravo na besplatnu vakcinu imaju i pacijenti koji su završili hemioterapiju, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, od mišićne distrofije i multiple skleroze, HIV pozitivne osobe, oboljeli od side, lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intezivne medicine.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijima i osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju.

Izvor: SRNA