X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/11/2017 |  15:37 | Izvor: RTRS

Vitamini iz šumećih tableta se ne apsorbuju kao oni iz voća

Šumeće tablete spadaju u dodatake ishrani i sadrže različite vitamine. Vitamini i minerali spadaju u grupu mikronutrijenata, jedinjenja koje organizam ne može sam da proizvede, već ih je potrebno unositi hranom.
Tablete - Foto: RTRS
TableteFoto: RTRS

Osim vitamina, šumeće tablete sadrže i sastojke koji poboljšavaju ukus, izgled i teksturu proizvoda. To je prvenstveno šećer, a neki multivitamini sadrže i vještačke zaslađivače. Budući da je dnevno preporučena doza jedna tableta, količina šećera koju ćemo unijeti uzimanjem tableta nije velika i, u prosjeku, je manja od jednoga grama.

Od vještačkih zaslađivača, tu su aspartam, saharin i ciklamat. Iako se njihovo prekomjerno konzumiranje povezuje sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma, prije svega mokraćnog sistema, istraživanja to nisu potvrdila, pa se oni smatraju bezbjednim za upotrebu, u umjerenim količinama, pa su odobrena od nadležnih organa, kao što je Evropska agencija za bezbjednost hrane.

Osim šećera i zaslađivača, neke od tableta sadrže i skrob i maltodekstrin i ugljene hidrate. Arome i boje, prvenstveno iz povrća, dodate su za bolji ukus i izgled. Ove tablete imaju i umjerene količine soli, oko 0,7 grama po jednoj tableti. Dnevno ne bi trebalo da konzumiramo više od šest grama soli.

Vitaminski sastav

Vitamin C štiti imunitet, pa se njegovo uzimanje preporučuje kao preventiva u zimskim mjesecima. Svi proizvodi sadrže i vitamine B grupe, koji učestvuju u probavi hrane i daju energiju potrebnu za normalno funkcionisanje organizma, štite nervni sistem, učestvuju u raznim procesima metabolizma, štite zdravlje kože, kose, noktiju, učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca, kao i mnogim drugim procesima.

Tu je i vitamin E koji djeluje antioksidativno i koji štiti organizam od slobodnih radikala. Vitamini B grupe i C vitamini su rastvorivi u vodi, dok se vitamin E apsorbuje sa mastima. Većina analiziranih multivitamina sadrži 100 odsto preporučenih dnevnih doza određenog vitamina u jednoj tableti.

Kvalitet šumećih tableta

Teško je govoriti o kvalitetu ovih proizvoda, ali apsorpcija vitamina u organizmu je složen proces koji zahtijeva mnoštvo različitih materija, zbog čega je iskoristivost vitamina koje unesemo hranom, bolja od vitamina koje unosimo u organizam u obliku dodataka ishrani.

Zbog toga, pravilnu ishranu ne bi trebalo da zamjenjujemo dodacima ishrani. Zato bi, umjesto multivitamina, trebalo da jedemo barem pet porcija različitog voća i povrća na dan. Ako konzumiramo te proizvode, trebalo bi da poštujemo preporučenu dnevnu dozu od jedne tablete.

Izvor: V92, 24sata.hr