X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/11/2017 |  21:37 | Izvor: RTRS

Kontroverzne tvrdnje psihologa: PMS je mit, nije vam ništa

Široko je rasprostranjeno mišljenje da se većina žena u određenom dijelu života suočava sa predmenstrualnim sindromom (PMS). Ipak, britanski psiholog Robin Štajn Deluka vjeruje da priča o PMS-u predstavlja laž koju ženama serviraju mediji.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Žene koje pate od PMS-a suočavaju se sa promjenama raspoloženja, nadimanjem, bolovima u grudima i slabim libidom, dok su, prema navodima britanske Nacionalne zdravstvene službe, simptomi kod jedne u 20 žena toliko teški, da ih sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ipak, psiholog Robin Štajn Deluka smatra da je u pitanju mit i da PMS zapravo predstavlja problem modernih žena koje nisu u stanju da upravljaju svojim životima.

Deluka vjeruje da su žene povjerovale lažima koje se svakodnevno iznose u knjigama i časopisima, i koje im servira medicinska zajednica.

"Vremenom smo internalizovale tu ideju da nešto nije u redu s našim tijelima, a najvjerovatnije smo samo preopterećene", kaže Deluka i dodaje da je PMS nešto nalik izgovoru za izvlačenje iz obaveza.

Prema njenom mišljenju, simptomi poput grčeva, bolova, nadimanja i potištenosti najvjerovatnije ukazuju na to da je osoba premorena.

U njenoj novoj, provokativnoj knjizi "The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down", ona "raskrinkava mitove" u vezi sa dejstvom ženskih hormona.

Iako priznaje da hormoni mogu da prouzrokuju neprijatne simptome, tvrdi da oni nisu ni izbliza toliko teški da mogu da ometu žene u bilo čemu i da "svako ponekad osjeća te stvari".

Ipak, profesor Džojs Harper sa Univerzitetskog koledža u Londonu oštro negira navedene tvrdnje.

"Hormoni i te kako imaju uticaj na naše raspoloženje, to nije mit", izjavila je za Independent.

"Oko 95 odsto žena prođe kroz PMS bar jednom u životu. Ne slažem se nikako sa tim da je u pitanju razmaženost modernih žena. PMS nije izmišljena stvar", zaključila je.

Izvor: B92