latinica  ћирилица
17/11/2017 |  14:27 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Savanović sa Mišićevom o Zakonu o radu (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović danas je u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske o rezultatima rasprave o primjeni Zakona o radu u posljednje dvije godine, kao i o primjedbama Sindikata kako bi one mogle biti zakonski prihvatljive.
Mišić - Savanović - Foto: RTRS
Mišić - SavanovićFoto: RTRS

Sastanak je održan na zahtjev Saveza sindikata u okviru postupaka koji se odnose na mjere ekonomske politike i budžeta za narednu godinu. Razgovarano je o Zakonu o radu, stavu Ministarstva o iznosu najniže plate, kao i o Izmjenama zakona o posredovanju pri zapošljavanju.

Prema tumačenju Sindikata, ne postoje prepreke za ispunjavanje zahtjeva Sindikata u pogledu Zakona o radu i pitanjima kolektivnog ugovora. Kada je riječ o plati, za njih je najvažnije da radnici dobiju od Mnistarstva garancije da je došlo vrijeme za povećanje plata radnicima, prije svega u realnom sektoru. Sindikat, u vezi s ovim pitanjem, očekuje potpunu podršku Ministarstva rada.

Rečeno je da plate zavise od poslodavaca ali, kako je naglasio ministar Savanović, postoji prostor za povećanje plata u ovom sektoru o čemu će razgovarati i sa poslodavcima.

Dogovoreno je da se formira ekspertska grupa koja će analizirati ovo pitanje i za ljučke uputiti na Ekonomsko- socijalni savjet. Slijede razgovori u Vladi Srpske kako bi se vidjelo da li ima prostora da se određeni prijedlozi nađu i na sjedinici Parlamenta Srpske.

Izvor: M.Vujinović