latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:06 ⇒ 18/11/2017 | 10:19 | Autor: RTRS

U UKC u Banjaluci vrhunski stručnjaci iz Srbije (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske uspostavio je saradnju sa tri stručnjaka iz Srbije, koji će savjetodavno ali i u praksi, pomagati domaćim ljekarima.
UKC ljekari - Foto: RTRS
UKC ljekariFoto: RTRS

Prednost ove saradnje najprije će osjetiti pacijenti koji su zbog bolesti i izvođenja najkomplikovanijih hirurških intervencija, do sada morali da odlaze u Srbiju.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Srpske svakodnevno leži 1.000 pacijenta, 5.000 ih dnevno bude pregledano – potrebe za stručnim kadrom su velike, pa će zato saradnja sa stručnjacima iz Srbije i njihovim timovima, domaćim doktorima itekako pomoći.

- Sigurno će banjalučki Klinički centar u najskorije vrijeme biti zaista na najvišem nivou evropske medicine ukoliko uspijemo da edukujemo dovoljno mladih kolega, kaže Vojko Đukić, specijalista otorinolaringolog.

- Kao što i mi šaljemo djecu iz Srbije jer nismo spremni da riješimo rijetke slučajeve i nemamo tehnološke mogućnosti, tako treba i da se ispomažemo ovdje jedni drugima, napominje Radoje Simić, specijalista dječije hirurgije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije

Cilj Kliničkog centra jeste da postane najbolji u regionu. Uz saradnju sa ovakvim timom stučnjaka, kažu da su na pola puta.

- Nadam se da smo spremni da odgovorimo na sve obaveze koje nas ovdje očekuju i da ću moći da pomognem svojim trudom te da zajedničkim radom sa kolegama načinimo timsku priču za hirurgiju UKC-a i napravimo dobar iskorak, poručuje Nikica Grubor, specijalista hirurgije sa anesteziologijom Prve hiruške klinike KC Srbija.

Ovom saradnjom smanjiće se troškovi liječenja i pružiti mogućnost domaćem kadru za dodatnu edukaciju. Plan menadžmenta UKC-a je da se 96 ljekara pošalje na usavršavanje u Beč, Ljubljanu i Beograd.

- Cilj nam je da njihovo ogromno iskustvo prenesemo na naše ljekare i da pacijenti u Republici Srpskoj imaju zdravstvenu uslugu kakvu imaju u evropskim i svjetskim centrima, ističe Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC-a Republike Srpske. 

Dok se radi na izgradnji novih objekata, iz Kliničkog centra poručuju da ni edukacija nije u drugom planu. Univerzitetski klinički centar najveća je zdravstvena ustanova u Srpskoj u kojoj se na mjesečnom nivou, liječi više od 6.000 pacijenata, dok se više od 52.000 ambulantno pregleda.