X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/11/2017 |  13:31 | Izvor: RTRS

Naučnici sa Harvarda otkrili izvor ljudske svijesti

Svijest je definisana kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici, sposobnost osobe da doživi i osjeća. Uprkos važnoj ulozi koju igra u našim životima čineći nas onakvima kakvi jesmo, mi zapravo znamo veoma malo o tome kako svijest zapravo funkcioniše.
mozak - Foto: ilustracija
mozakFoto: ilustracija

Naučnici trenutno vjeruju da svijest čine dve komponente: uzbuđenje i svjesnost. Prvu reguliše moždani stub, ali prirodno porijeklo drugog je uvijek bila misterija.

Tim istraživača sa Harvarda ističe da su možda otkrili dijelove mozga povezane sa moždanim stablom koji na taj način održavaju svijest.

Kako bi bolje razumjeli zašto su neki pacijenti i pored teških povreda ostajali budni, dok su drugi padali u komu, naučnici su analizirali mozak 36 pacijenata sa lezijom moždanog stabla.

Dvanaestoro njih, tačnije trećina, bilo je u komi, dok su 24 pacijenta ostala svjesna.

Deset od dvanaest nesvjesnih pacijenata imalo je oštećenje u jednom dijelu srednjeg mozga. Samo jedna osoba od 24 svjesne imala je isto oštećenje. Očigledno da je ovaj djelić mozga povezan sa održavanjem svijesti.

Naučnici su zatim proučavali snimke zdravog mozga gdje su primijetili dvije oblasti povezane sa pomenutim dijelom srednjeg mozga. To ih je dovelo do zaključka da njihova veza igra bitnu ulogu u regulisanju svijesti.

Dalje vjeruju da bi od suštinskog značaja mogla biti dva dijela korteksa. Kako bi nastavili sa svojim istraživanjem, neophodna je potvrda od strane nezavisnih grupa, kao i veći broj ispitanika.

Ako su istraživači u pravu, tačnije, ako su zausta uspjeli da identifikuju dijelove mozga odgovorne za ljudsku svijest, rezultati bi bili od neprocjenjivog značaja za pacijente u komi i njihovim porodicama jer bi uslijedili novi načini liječenja.

To je samo još jedan primjer kako tehnologija pomaže u otkrivanju sve složenije biologije.

Izvor: B92