latinica  ћирилица
19/11/2017 |  09:40 | Autor: RTRS

Simić: Odnosi u BiH i dalje neuređeni

Pravni ekspert iz Banjaluke Krstan Simić rekao je da odnosi unutar BiH nisu uređeni, iako je Dejtonski mirovni sporazum, koji je potpisan prije 22 godine, stvorio okvir za to.
Krstan Simić - Foto: RTRS
Krstan SimićFoto: RTRS

Simić je ocijenio i da se političke elite u BiH nisu potrudile da pokušaju da stvore uslove za uspostavljanje vladavine zakona i prava, pravne i ekonomske sigurnosti.

"Danas većina ljudi smatra da nam je stanje isto kao 1995. godine. Zašto? To je pitanje za politiku, a ovaj međunarodni ugovor je onakav kakav je. Potpisan je i na njemu treba da gradimo budućnost", rekao je Simić Srni.

On je dodao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma zaustavljen građanski rat u kome je stradalo više od 100.000 ljudi, a BiH ostala razorena i raseljena.

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Јelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Izvor: Srna