latinica  ћирилица
19/11/2017 |  13:55 | Autor: RTRS

Britanski Bi-Bi-Si napravio reportažu o zagađenosti vazduha u BiH

U BiH koja teži članstvu u evropskom bloku zabilježeni su najviši nivoi zagađenja vazduha zbog industrije uglja, piše britanski Bi-Bi-Si koji je o toj temi uradio reportažu "Ugalj - tihi ubica u BiH".
Sarajevo - zagađenost - Foto: dnevni avaz
Sarajevo - zagađenostFoto: dnevni avaz

Poslije odluke Amerike da istupi iz Sporazuma iz Pariza o borbi protiv klimatskih promjena EU je postavila cilj da bude lider u smanjenju štetnih gasova.

Kako se navodi u reportaži BBC, mnogi se okreću nazad uglju s obzirom na to da je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane.

Tema reportaže je porodica Stojak iz tuzlanskog naselja Divkovići koja je u neposrednoj blizini jednog od mjesta na koje obližnja termoelektrana odbacuje šljaku.

Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Dikovića, mesta u kom živi Stojak.

"Ovdje je slika poput Černobilja. Kad uveče otvorite prozor možete čuti kašalj ljudi i bolne jecaje", kaže glava porodice Željko Stojak, čiji je otac preminuo od karcinoma pluća.

Divkovići su jedno od pet mjesta na kojima je termoelektrana iz Tuzle napravila svoju deponiju za šljaku ili otpad koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije, a sadrži otrovne metale.

Izvor: Srna