latinica  ћирилица
20/11/2017 |  07:58 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića

Saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva BiH danas će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Na ročištu održanom 14. novembra zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "S dva",
govoreći o sudbini dječaka, rekao je da je čuo više verzija - da se spominjalo da ga je ubila Elfeta Veseli koju je viđao, ali sa kojom nije nikada razgovarao, a prema drugoj verziji da je pobjegao nazad i da je sa nekom grupom otišao u Tuzlu.

U tom periodu, naveo je, u Donju Kamenicu je sa desetak naoružanih, uniformisanih ljudi iz Tuzle došao Sakib Halilović Kibe.

"Zbog uniformi koje su nosili i u kojima su bili lako prepoznatljivi, mještani su ih zvali `šareni`. Etiketirali su ih kao ljude koji su došli s Kibetom, a ne znam da li su smatrali da im je on bio komandir", izjavio je svjedok.

Tužilac Miroslav Јanković predočio je Sudu iskaz koji je svjedok dao tokom istrage Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u Tuzli 12. novembra 2014. godine, u kojem je naveo da je po dolasku u Novo Selo upoznao Halilovića i da su svi smatrali da im je on komandir.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA