X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/11/2017 |  14:51 ⇒ 14:52 | Izvor: RTRS

Alkoholom protiv raka

Želatinski implant ispunjen alkoholom mogao bi da bude moćan tretman u borbi protiv karcinoma, kažu naučnici.
Zdravlje (Ilustracija: RTRS) -
Zdravlje (Ilustracija: RTRS)

Ovaj implant se ubacuje u središte tumora gdje otpušta male količine etanola, čistog alkohola koji je u sastavu 12 do 14 odsto vina.

Pri kontaktu sa ćelijama tumora etanol ih uništava "trovanjem" vitalnih proteina, koji su ćelijama neophodni za repliciranje, piše "Dejli mejl".

Ljekari već dugo vremena znaju za "utapanje" ćelija raka u čistom alkoholu kao efikasan način za njihovo ubijanje. Problem je u tome što alkohol, takođe, uništava zdravo okolno tkivo i potrebna je relativno velika količina alkohola za potpuno uništenje ćelija tumora izlažući normalne ćelije njegovom toksičnom efektu.

Njegova upotreba je zbog toga ograničena na karcinome u kojima je tumor lokalizovan unutar fibrozne kapsule koja sprečava curenje alkohola, kao što su mali oblici tumora jetre.

U ovom slučaju, iglom se kroz kožu pod lokalnom anestezijom ubacuje alkohol u kancerogene ćelije.

Revolucionarni implant, koji je razvijen na Univerzitetu Djuk u Sjevernoj Karolini, do sada je testiran samo na životinjama, ali se očekuje njegova šira primjena.

Naučnici su pomiješali etanol sa etil-celulozom, supstancom od pulpe drveta ili pamuka koja se naširoko koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u drvnoj industriji i za oblaganje lijekova. Rezultat toga je čvrsta, želatinasta supstanca koja u vlažnim uslovima unutar tijela postepeno počinje da se razlaže u periodu od oko sedam dana ispuštajući alkohol.

Ključ je u postepenom razlaganju, što znači da se male količine alkohola ispuštaju u područje oko tumora, umjesto da preplave susjedne zdrave ćelije ubrizganim alkoholom.

Izvor: SRNA