latinica  ћирилица
22/11/2017 |  08:12 ⇒ 08:12 | Autor: RTRS

Sankcije za 13 kineskih i sjevernokorejskih organizacija

SAD su uvele sankcije za 13 kineskih i sjevernokorejskih organizacija, koje Vašington optužuje za pomaganje u izbjegavanju ograničenja uvedenih Pjongjangu i podršku Sjevernoj Koreji trgovinom, saopšteno je iz Ministarstva finansija SAD.
Stejt department - Foto: AP
Stejt departmentFoto: AP

Nove mjere su uvedene nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp vratio Sjevernu Koreju na listu država koje finansiraju terorizam.

Posljednje sankcije pokazuju usredsređenost Trampove administracije na nanošenje štete trgovini između Kine i Sjeverne Koreje, što u SAD smatraju ključnim poljem za vršenje pritiska na Pjongjang da odustane od ambicija da razvije nuklearni projektil koji može da pogodi teritoriju SAD.

"Ovakvom odlukom će se uvesti nove sankcije Sjevernoj Koreji i onima koji su povezani sa Pjongjangom i koje će podržati naš maksimalan pritisak u kampanji izolovanja ovog ubilačkog režima", izjavio je sekretar Ministarstva finansija Stiven Mnučin.

Među sankcionisanim organizacijama nalazi se kineska kompanija za privredu i trgovinu "Dandong kehua", kao i kompanije "Dandong sijan" i "Dandong Hongda", za koje u američkom Ministarstvu tvrde da vrijednost njihove trgovine sa Sjevernom Korejom iznosi više od 750 miliona američkih dolara.

Nove sankcije su uvedene i za nekoliko sjevernokorejskih kompanija koje su poslale radnike u zemlje kao što su Rusija, Poljska, Kambodža i Kina.

Izvor: SRNA