latinica  ћирилица
22/11/2017 |  09:37 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ukupno povećanje penzija od 17 odsto

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, zajedno sa ministrima, učestvovala je danas u konsultacijama sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske, u vezi sa izradom Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine.
Banjaluka, delegacija Vlade i penzioneri - konsultacije - Foto: SRNA
Banjaluka, delegacija Vlade i penzioneri - konsultacijeFoto: SRNA

Na sastanku je razgovarano o jačanju materijalnog položaja i statusa penzionerske populacije u Republici Srpskoj.

Ovom prilikom je istaknuto da je Vlada Srpske u prethodnom periodu preduzela čitav niz aktivnosti na unapređenju materijalnog statusa penzionera, te da je redovnost isplate penzija u kratkom roku obezbijeđena prelaskom na trezorski sistem isplate.

Predsjednica Cvijanović je precizirala da je uz dosadašnja povećanja, te uz dodatno planirano povećanje u drugom kvaratalu 2018. godine, u nepunih četiri godine obezbijeđeno ukupno povećanje penzija od 17 odsto.

U cilju poboljšanja materijalnog statusa penzionera, Ministarstvo finansija sugerisaće lokalnim zajednicama da pri izradi svojih budžeta za 2018. godinu uobzire potrebe penzionerske populacije.

Iz Udruženja penzionera su naveli da su u dosadašnjem periodu imali podršku i razumijevanje Vlade Srpske, ali su naglasili da imaju i dodatna očekivanja i zahtjeve u pogledu unapređenja statusa penzionerske populacije.

Posebno su ukazali na potrebu jačanja finansijske discipline na suzbijanju sive ekonomije, čime bi se stekli realni uslovi za povećanje njihovih primanja.

Na sastanku je istaknuto da u narednom periodu predstoje dalje aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja penzionera koje će biti realizovane u partnerstvu institucija Republike Srpske i uz podršku penzionerske zajednice.

Zajednički je ocijenjeno da su sastanci i konsultacije ovakve prirode izuzetno korisni i u interesu obje strane, te da trebaju postati praksa.

​Na sastanku su učestvovali ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj izjavio je danas da će u toku naredne godine u Srpskoj biti još povećanja penzija uz povećanje od dva odsto o kojem je već donosena odluka.

"Osim toga, tražićemo načine i mogućnosti da se penzija linearno povećava da ne dođe do toga da neko tom prilikom dobije 100, a neko 10 KM uvećanje penzije", rekao je Rakulj novinarima nakon sastanka da predstavnicima Vlade Republike Srpske o prednacrtu republičkog budžeta za narednu godinu i prednacrta programa ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

Kapitalne investicije i studentske domove

Realizacijom različitih projekata i značajnim ulaganjima u infrastrukturu i opremanje na javnim fakultetima u prethodnom periodu značajno su poboljšani uslovi učenja i rada studenata i nastavnog osoblja, ocijenjeno je danas na konsultacijama predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima Unije studenata Srpske.

Na konsultacijama u vezi sa izradom budžeta Republike Srpske za 2018. godinu i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine, istaknuto je da unapređenje uslova studiranja i poboljšanje statusa studenata ostaje u fokusu rada Vlade Republike Srpske i u narednom periodu.

Cvijanovićeva je istakla da studentska populacija Republike Srpske predstavlja važan segment društva, te naglasila da je Vlada Srpske, kao i do sada, otvorena za njihove stavove i mišljenja pri kreiranju razvojnih planova i programa.

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske zahvalili su premijeru Srpske na razumijevanju i podršci koju Vlada pruža studentskim organizacijama u realizaciji ciljeva i projekata značajnih za razvoj studentskog standarda.

Oni su izrazili zadovoljstvo što se problemi sa kojima se suočava ova populacija rješavaju sistemski i u partnerstvu sa institucijama Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić izjavio je danas Srni da se glavni zahtjev studenata u vezi sa budžetom Srpske za narednu godinu odnosi na kapitalne investicije u studentske domove.

"To su prije svega investicije za rekonstrukciju prvog i drugog paviljona Studentskog centra `Nikola Tesla` u Banjaluci, kao i rekonstrukcije studentskog doma koji se nalazi u sastavu Rektorata univerziteta u Istočnom Sarajevu", rekao je Savić nakon konsultacija predstavnika Unije studenata sa predstavnicima Vlade Srpske o prednacrtu budžeta Srpske za narednu godinu i prednacrtu programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine.

On je naveo da su uslovi u tim objektima krajnje loši, ne priliče studentima, te dodao da su se predstavnici Vlade Srpske načelno saglasili sa takvim prijedlozima, kao i da će se o tome razgovarati i u narednom periodu.

Izvor: RTRS, SRNA