latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:19 ⇒ 23/11/2017 | 08:18 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Interventna radiološka procedura ublažavanja akutnog bola u predjelu kičme (VIDEO)

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske prvi put u Srpskoj je obavljena interventna radiološka procedura ublažavanja akutnog bola u predjelu kičme.
Terapija bola kičme - Foto: RTRS
Terapija bola kičmeFoto: RTRS

Ovu proceduru na teritoriji BiH, od danas će biti moguće izvesti samo u Banjaluci.

Goran Babić u Klinički centar došao je sa visokim stepenom bola donjeg kičmenog stuba, kuka i potkoljenice. Zbog bola, kaže nije mogao da obavlja svakodnevne aktivnosti.

- Poslije izvršene intervencije osjetio sam olakšanje a evo sad nekih 2-3 sata poslije toga osjećam se posve zdravo kao da se prioje ovoga ništa nije dešavalo, kaže Goran.

Pod mentorstvom dr Suada Јaganjca, radiologa iz Hamburga, tim stručnjaka iz Banjaluke prvi put izveo je ovaj zahvat u Srpskoj.

- Radikularna bol je bol korijena na kičmenom živcu koji napušta kičmu usljed prolapsa diska, objašnjava dr Јaganjac.

Saša Vujinović, načelnik Zavoda za kliniččku radiologiju UKC, ističe da se pod kontrolom skenera precizno daje lijek tačno tamo gdje je potrebno, blizu nerva, te da se postižu maksuimalni rezultati.

Saradnja sa Klinikom u Hamburgu biće nastavljena odlaskom naših studenata i specijalizanata na ovu kliniku.

- Mislim da će to biti višestruka korist za sve nas i dodatna korist za studente. Radujemo se saradnji i nadam se da će u martu uslijediti naša zvanična posjeta Hamburgu, naglasio je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Od naredne godine u Univerzitetskom kliničkom centru uvjeravaju, da će ova procedura postati svakodnevna praksa, zahvaljujući kojoj će, mnogim pacijentima život biti znatno olakšan.