X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/11/2017 |  15:27 | Izvor: RTRS

Pacijent preživio zahvaljujući presađenoj koži blizanca

Pacijent u Francuskoj koji je zadobio opekotine na 95 odsto kože preživio je zahvaljujući presađivanju kože brata blizanca, saopštila je bolnica u Parizu.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

"Prvi put je urađena transplantacija kože između jednojajčanih blizanaca na 95 odsto površine", rekao je Frans presu hirurg Moris Mimun iz bolnice Sent-Luj u Parizu.

I ranije su rađene transplantacije među blizancima, ali na manjoj površini kože, do 68 odsto. Kad izgori skoro cijela koža, šanse da pacijent preživi su gotovo nikakve, rekao je Mimun.

Prema njegovim riječima, koža koja se presadi sa jednog na drugog blizanca ne može da bude odbačena jer jednojajčani blizanci imaju skoro identičan genetski kod i zbog toga nije neophodna terapija protiv odbacivanja presađenog organa.

Pacijent po imenu Frank (33) primljen je u septembru 2016. godine s teškim opekotinama koje su zahvatile 95 odsto njegove kože poslije nesreće na poslu. Ljekari nisu imali dobre prognoze da će da preživi, ali je medicinsko osoblje slučajno otkrilo da ima jednojajčanog brata blizanca.

Prva transplantacija kože urađena je sedam dana poslije prijema oboljelog blizanca u bolnicu.

Braća su operisana nekoliko puta u isto vrijeme, kako bi koža s jednog bila odmah prenijeta na drugog. Urađeno je nekoliko operacija kako bi se u međuvremenu koža na zdravom blizancu obnovila i bila spremna za narednu operaciju.

Ljekari su uzimali kožu sa glave, unutrašnjeg dijela butina i leđa, odnosno sa mjesta na kojima se koža najbrže obnovi, za sedam do deset dana. Koža je potom rastegnuta posebnom tehnikom, prije nego što je prenijeta na tijelo pacijenta.

Brat sa zdravom kožom, koji neće imati ožiljke već malo drugačiju pigmentaciju, izjavio je da je srećan što je mogao da pomogne bratu, dok se bolesni brat dobro oporavlja i pušten je na kućno liječenje, dodali su ljekari.

Izvor: B92, Beta