latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:42 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

U Srpskoj sve učestalija oboljenja anorektuma

U Republici Srpskoj i regionu sve je više pacijenata sa benignim bolestima završnog dijela debelog crijeva koje nisu fatalne po život, ali značajno umanjuju kvalitet života, zbog čega je neophodna preventiva, istakli su stručnjaci pred početak skupa o temi "Benigna oboljenja anorektuma".
Debelo crijevo (Foto: Thinkstock) -
Debelo crijevo (Foto: Thinkstock)

Predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske Zdravko Marić naveo je da 20 odsto odrasle populacije ima neku od bolesti završnog dijela debelog crijeva, bilo da je riječ o alergijama, fistulama, hemoroidima i slično.

"Srećni smo što živimo u vremenu kada hirurgija postaje samo krajnja nužnost. Konzervativne metode liječenja ovih bolesti su toliko uznapredovale da se može uz određene lijekove vrlo brzo popraviti akutno stanje", rekao je Marić novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja gastroenterologa i hepatologa Republike Srpske Romana Rajić naglasila je da su bolesti debelog crijeva sve učestalije kod starije populacije, te je ukazala na važnost preventive.

"Ukoliko se na vrijeme otkrije maligno oboljenje je apsolutno hirurškim putem izlječivo, a određena benigna oboljenja, ukoliko se ne liječe, mogu da dovedu do razvoja polipa u debelom crijevu, nekih ranica, hemoroida, krvarenja. Sve su to simptomi koji ne moraju praviti velike tegobe, a dugoročno mogu dovesti do maligniteta", upozorila je Rajićeva.

Gastroenterolog Srđan Đuranović iz Kliničkog centra Srbije kaže da ishrana ne utiče mnogo kada je riječ o funkcionalnim bolestima završnog dijela debelog crijeva.

"Postoje različiti faktori i do kraja još ne znamo uzrok bilo koje funkcionalne bolesti, uključjući i to, ali postoje pokušaji u terapiji sa određenim lijekovima koji sprečavaju kašastu stolicu, dovode do relaksacije poda karlice", rekao je Đuranović.

On je naglasio da je u Srbiji zdravstvena usluga za ove bolesti na visokom nivou, te da se svakodnevno radi na razvoju službi i uvođenju svjetskih standarda.

Zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da ova zdravstvena ustanova ima dobre kadrove iz ove oblasti, te da se trudi, u skladu sa finansijskim mogućnostima, da prati i ostale svjetske standarde.

On je ocijenio da bez skupova, kao što je današnji 19. međunarodni stručni sastanak, nema ni stručnog napredovanja.

Stručni skup o temi "Benigna oboljenja anorektuma" organizuju udruženja hirurga i gastroenterologa Srpske s ciljem usvajanja novih znanja i donošenja zajedničkih stavova o modalitetima dijagnostikovanja i liječenja.

Izvor: Srna