latinica  ћирилица
24/11/2017 |  20:36 ⇒ 25/11/2017 | 18:17 | Autor: RTRS

Utvrđen modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama (VIDEO)

Savjet ministara utvrdio je modifikovani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je upućen bh parlamentu. Biće to peti put da parlamentarci raspravljaju o ovom zakonskom rješenju. Njegova sudbina i dalje je neizvjesna, s obzirom da nema većine.
Savjet ministara - SBB napušta funkcije - Foto: RTRS
Savjet ministara - SBB napušta funkcijeFoto: RTRS

Modifikovanim prijedlogom predviđeno je povećanje putarine za 0,15 maraka pri čemu će se prikupljena sredstva koristiti isključivo za izgradnju autoputeva i puteva, te njihovu rekonstrukciju, dok se akcize ne povećavaju, osim na biogoriva i biotečnosti. Protiv su bili ministri iz SDS-a.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH rekao je da modifikovani prijedlog nije dobio ni u pisanom ni elektronskom izdanju.

I dok je Mektić tražio da se ova tačka skine s dnevnog reda, njegov kolega Mirko Šarović tvrdi da nije vrijeme za usvajanje ovog zakona.

"Ni sa tim izmjenama taj zakon za nas nije prihvatljiv", jasan je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

S obzirom na već poznate, suprotstavljene stavove, neizvjesno je kakva će biti sudbina ovog rješenja u bh parlamentu.

U SNSD-u ističu da je veoma važno što su u izradi modifikovanog prijedloga učestvovali entitetski premijeri, ministri finansija i predstavnici Savjeta ministara, što potvrđuje stav o neophodnosti uvažavanja stavova Srpske na evropskom putu, te da je važno da se nastavi investicioni ciklus.

Po svemu sudeći, mnogo će zavisiti od SBB-a, iz kojeg su ranije stizale poruke da su protiv prijedloga o akcizama. Ipak njihov ministar Ismir Јusko danas je glasao za.

SBB je nedavno i zvanično najavio svoje povlačanje iz vlasti. U federalnom parlamentu potvrđuju da više nisu dio većine i da će nastupati kao konstruktivna opozicija, te da očekuju da će tako postupiti i poslanici na bh nivou. Sve će biti jasnije 29. novembra, za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma.

Opširnije pogledajte u prilogu: