latinica  ћирилица
25/11/2017 |  08:16 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

U Vladi Srpske završene konsultacije o budžetu; pres uživo na RTRS-u

U Banjaluci su danas završene konsultacije predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i ministara sa socijalnim partnerima o izradi budžeta Srpske za narednu godinu i programa ekonomskih reformi Srpske od 2018. do 2020. godine. Konsultacijama je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Banjaluka: Vlada - socijalni partneri - konsultacije - Foto: SRNA
Banjaluka: Vlada - socijalni partneri - konsultacijeFoto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon završnih konsultacija da je postignut dogovor sa socijalnim partnerima kada je riječ o budžetu za narednu godinu. Budžet ostaje 3,335 milijardi KM, i trebalo bi da bude usvojen polovinom narednog mjeseca. On je napomenuo da bi BDP po prvi put trebalo da premaši brojku od 10 milijardi KM.

Premijerka Srpske će održati konferenciju za medije koju će naša Televizija prenositi.

Cvijanovićeva i resorni ministri održali su juče sastanke sa predstavnicima Saveza gradova i opština Republike Srpske, poljoprivrednih udruženja, Boračke organizacije Srpske, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske i Udruženja UDAS.

Konsultacije su juče obavljene i sa predstavnicima Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila, Saveza logoraša, Saveza civilnih žrtava rata Republike Srpske, Veteranima Srpske, te sa Udruženjem žena žrtava rata Republike Srpske.

Predstavnici Vlade počeli su konsultacije o ovim strateškim dokumentima 15. novembra sastankom sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Obavljene su konsultacije i sa predstavnicima Konfederacije sindikata Republike Srpske, republičkog Udruženja penzionera i Unije studenata.

Prednacrt budžeta za narednu godinu projektovan je na 3,335 milijardi KM, dok se Prednacrtom programa ekonomskih reformi nominalno procjenjuje rast domaćeg bruto proizvoda u periodu 2018-2020. godine od 4,8 odsto u narednoj do 5,1 odsto u krajnjoj definisanoj godini.