latinica  ћирилица
25/11/2017 |  08:27 | Autor: RTRS

Svečano završeni 34. Susreti pozorišta u Brčkom

Koncertom Edina Karamazova i dodjelom osvojenih nagrada u Brčkom su svečano završeni 34. Susreti pozorišta.
Brčko - pozorište - Foto: RTRS
Brčko - pozorišteFoto: RTRS

Glumica Anica Dobra, koja je osvojila gran-pri nagradu za ulogu Majka Soje u predstavi "Hipnoza jedne ljubavi" autora i reditelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, istakla je da joj je ovo jedna od najznačajnijih nagrada.

"Mi smo ovu predstavu igrali više puta i svaki put je drugačije, a to ne zavisi samo od nas nego i od publike. Brčanska publika nam je dala sjajnu energiju i po tome ću ovu nagradu uvijek pamtiti", rekla je Anica Dobra.

Kada je riječ o nagradama pozorištima iz BiH nagradu za najbolju predstavu u cjelini "Zlatnu statuu Vijećnice i grada Brčko" dobila je predstava "Moja fabrika" Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Direktor zeničkog pozorišta Hazim Begagić naglasio je da je nagrada značajnija, jer je konkurencija bila vrhunska.

"Nagrada nije uvijek mjerilo, ali je potvrda da je neko prepoznao kvalitet. Mi smo i prošle godine na ovom festivalu osvojili nekoliko nagrada i zbog toga nam je on veoma značajan i posebno drag", rekao je Begagić.

Predstava "Mirna Bosna" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo osvojila je i nagradu žirija publike kao najbolja predstava u cjelini, a teksotpisac Boris Lalić nagradu za najbolji dramski tekst.

"Ovakve nagrade su izuzetan podstrek mladim piscima, jer je to nagrada najbolje vrste koju može dobiti mladi pisac", rekao je Lalić.

Susrete pozorišta zatvorio je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade distrikta Pero Gudeljević koji je rekao da već nakon zatvaranja ovih, počinju pripreme za 35. Susrete pozorišta.

Izvor: SRNA