latinica  ћирилица
25/11/2017 |  12:38 ⇒ 26/11/2017 | 18:01 | Autor: RTRS

Cvijanović: Postignuta saglasnost sa socijalnim partnerima o izradi budžeta (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada uspjela postići saglasnost sa socijalnim partnerima o izradi budžeta Srpske za 2018. i programa ekonomskih reformi Srpske od 2018. do 2020. godine.
Željka Cvijanović - pres konferencija - Foto: Screenshot
Željka Cvijanović - pres konferencijaFoto: Screenshot

Cvijanovićeva je navela da je opredjeljenje Vlade stabilno funkcionisanje budžeta i povećanje zaposlenosti i jačanje realnog sektora u Republici Srpskoj.

"Vlada je uspjela da uvaži gotovo sve sugestije socijalnih partnera", rekla je Cvijanovićeva na konfenrenciji za novinare u Banjaluci nakon završnih konsultacija predstavnika Vlade i socijalnih partnera.

Ona je zahvalila socijalnim partnerima za doprinos koji su dali u izradi strateških dokumenata.

Za boračke kategorije u budžetu za narednu godinu 222 miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će u narednoj godini boračke kategorije u budžetu imati na raspolaganju 222 miliona KM.

Cvijanovićeva je navela da je za porodične invalidnine predviđeno 82,9 miliona KM, za borački dodatak 56,6 miliona KM, za naknade za odlikovane borce 2,9 miliona KM, za lične invalidnine 70 miliona KM, dok je za civilne invalidnine predviđeno 6,5 miliona KM.

Ona je na konfenrenciji za novinare nakon završnih konsultacija predstavnika Vlade i socijalnih partnera, navela da je tri miliona KM planirano za jednokratne pomoći za troškove liječenje, jednokratne pomoći socijalno ugroženim, doznake za sahrane, kapitalne doznake za stambeno zbrinjavanje i drugo.

Cvijanovićeva je istakla da će sredstva za nabavku ortopedskih pomagala biti planirana u budžetu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, te da će određen iznos biti stavljan na raspolaganje korisnicima uz mogućnost da sami biraju ova pomagala.

"Dogovorili smo sa socijalnim partnerima da svi korisnici koji žele mogu da nastave da obezbjeđuju pomagala preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Ovo je bio stari zahtjev, ovaj put smo izašli u susret uz razumijevanje svega onoga na šta su se žalili ratni vojni invalidi", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, opredjeljenje Vlade je i da će osnovica za porodične i lične invalidnine boračkih kategorija porasti za dva odsto u skladu sa ranijim dogovorom sa ovom kategorijom.

"Da vas podsjetim da smo mi iz godine u godinu obezbjeđivali rast osnovica za porodične i lične invalidnine i da su se one kretale, u zavisnosti od godine, od 1,6 do 5 odsto. Do sada je to 14 odsto i sa planiranim ovim povećanjem od dva odsto to će predstavljati ukupno povećanje od 16,2 odsto", objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je do sada, kada je riječ o porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, za program stambenog zbrinjavanja izdvojeno 150 miliona KM, te da će sa tim intervencijama biti nastavljeno.

"Razgovarali smo sa boračkim kategorijama i došli smo do dogovora da, umjesto pravljenja nekog drugog velikog programa jer za njim nema potrebe, treba da dođemo do tačnih podataka ko su najugroženiji, koji imaju pravo na ovaj vid zbrinjavanja ali iz nekog razloga ranije nisu bili uključeni u ovaj program", rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je naglasila da će u rješavanju ovih problema biti intervenisano sa nivoa Vlade.

Cvijanovićeva je kao novinu navela da će od naredne godine u budžetu Republike Srpske biti prepoznate i žrtve torture kojima će, po usvajanju relevantnog zakonskog rješenja, biti omogućeni određena prava i naknade.

"Naša namjera je da se jasno prepozna pozicija žena žrtava rata što smo u dogovoru i uspjeli obezbijediti", rekla je Cvijanovićeva.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi do polovine decembra trebalo da bude usvojen budžet Republike od 3,3 milijarde KM, što govori o sposobnosti institucija Srpske da ispunjavaju zakonom predviđene obaveze.

"Izražavam zadovoljstvo što su na današnjem sastanku Vlada Republike Srpske i socijalni partneri dogovorili okvire rada na reformama u ekonomiji i socijalnom sektoru, kao i budžet. Mjere koje su predložene su usaglašene u detaljima", rekao je Dodik novinarima nakon završnih konsultacija predstavnika Vlade i socijalnih partnera o izradi budžeta Srpske za 2018. i programa ekonomskih reformi Srpske od 2018. do 2020. godine.



Dodik je naveo da su osnovna kretanja usaglašena, ali da ostaju neka pitanja koja treba dodatno usaglasiti.

"U ovoj godini bruto domaći proizvod će iznositi 10 milijardi KM, što je prvi put. U okviru toga će biti planiran i naš razvoj", dodao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da Republika Srpska ulazi u stabilnije privredno i socijalno stanje.

Izvor: RTRS/SRNA