latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:04 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Tramp ubjedio Kineze - smanjuju carine na uvoz

Kina je najavila smanjenje carina na uvoz nekih proizvoda široke potrošnje, među kojima su avokado, mineralna voda i kolica za bebe.
Kina (Foto: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Kina (Foto: Sputnik/Iliy Pitalev)

Ovaj potez je u okviru novih napora da podstakne privredni rast jačanjem domaće potrošnje uz smanjenje oslanjanja na trgovinu i investicije, prenosi gencija AP.

Najnovije promjene imaju za cilj da "obogate domaću potrošačku ponudu", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. Nove mjere kojima se uvozne dažbine za neke proizvode smanjuju za čak dvije trećine, stupiće na snagu 1. decembra.

Peking je pod pritiskom Sjedinjenih Država, Evrope i drugih trgovinskih partnera da omogući bolji pristup njihovim proizvodima na svom rastućem tržištu. Međutim, količina od 187 proizvoda na koje se odnosi najnovije smanjenje carina je relativno mala i nije jasno kako bi ona mogla da utiče na kineski spoljnotrgovinski bilans.

Kina je prošle godine zabilježila suficit u trgovini sa svijetom od 510 milijardi dolara, mada je ukupna spoljnotrgovinska razmjena bila manja usljed slabe strane i domaće tražnje.

Najnovija odluka je usljedila nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trampa Pekingu, tokom koje su dvije strane potpisale niz ugovora u vrijednosti više milijardi dolara, a njen cilj je da se ublaže kritike na račun pekinškog trgovinskog suficita i tržišnih barijera, ocijenjuje agencija AP.

U tekstu se takođe podsjeća da je 10. novembra kineska vlada najavila podizanje limita na udjele koje strani vlasnici mogu imati u hartijama od vrijednosti, upravljanju fondovima i kompanijama koje trguju fjučersima sa 49 na od 51 posto, a ta ograničenja će nakon tri godine biti ukinuta. Saopšteno je i da će slična promjena biti napravljena za kompanije za životno osiguranje, kod kojih bi limiti bili potpuno ukinuti za pet godina.

Izvor: TANЈUG