latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:43 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

"Facebook" i "Airbus" dovode internet u sve djelove svijeta

Kompanija "Facebook" je početkom nedjelje objavila da, u saradnji sa proizvođačem aviona "Airbus", radi na rješavanju problema lošeg kvaliteta internet veze.
Airbus A330-300 -
Airbus A330-300

"Facebook" je, ranije ove godine, predstavio projekat "Aquila", koji za cilj ima dovođenje bežične internet veze u udjeljene dijelove svijeta pomoću dronova.

Sada, dvije komapanije sarađuju na naprednom rješenju koje treba da pokaže sposobnost i održivost sistema "platformske stanice za veliku visinu" - HAPS (high altitude platform station) u obezbjeđivanju i održavanju širokopojasne internet veze, piše "Travel and leisure".

Prema riječima Marka Zakerberga, kada bude gotov, projekat "Aquila" će se sastojato od flote letjelica na solarni pogon koje će emitovati interent signal širom svijeta. Flotu će činiti bespilotni avioni, sposobni da lete mjesecima.

Iako partnerstvo sa "Airbus-om", na prvi pogled, možda izgleda čudno, ta kompanija, osim pravljenja aviona, proizvodi opremu za svemirske letove, kao što su lanseri, sateliti i sistemi za istraživnje svemira.

Saradnja dvije komapanije na dovođenju internet signala u udeljene dijelove svijeta mogla bi u potpunsti da elimiše gubljenje internet signala na komercijalnim letovima. To, ne samo da bi moglo da znači da će putnici moći neprekidno da koriste internet, već i da više neće biti nestanaka aviona.

Izvor: B92