X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/11/2017 |  16:47 ⇒ 18:24 | Izvor: RTRS

NASA: Ova biljka zaustavlja hrkanje i čisti vazduh

Uzroci hrkanja mogu da budu prehlada, otečena sluzokoža, povećani krajnici, devijacije septuma ili otečeni jezik, kao i višak tkiva ili ivica mekog nepca. Dugoročno hrkanje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do moždanog i srčanog udara.
San (Foto: ilustracija/dynamicyou) -
San (Foto: ilustracija/dynamicyou)

Ali, naučnici tvrde da postoji jednostavan način da prekinete hrkanje, a nije u pitanju nikakva sprava ili operacija; čak i ne košta mnogo.

NASA je sprovela istraživanje koje je pokazalo da biljka ananasa u spavaćoj sobi znatno smanjuje hrkanje i podstiče dobar san.

Biljka Bromelia, poznatija kao ananas, proizvodi kiseonik noću, a ne u toku dana kao većina biljaka, što poboljšava kvalitet vazduha, a samim tim i kvalitet spavanja, piše "Veriplant World".

Bromelia takođe proizvodi enzim bromelain koji smiruje hrkanje kod ljudi.

Bromelia se najviše uzgaja u Holandiji i potrebno je oko dvije godine da se pojavi prvi mali ananas na vrhu biljke, piše Dejli mejl.

Ali, treba paziti, jer ovo je izuzetno ukrasna biljka i ananas nije jestiv - što se može videti i prema veličini (vrlo je mali) i boji (mnogo je tamniji od običnog ananasa).