latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:23 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Ovo su jasni znaci da bi trebalo da posjetite dermatologa

Naša koža je sklona promjenama, kako zbog raznih spoljnih uticaja, tako i zbog starenja. Međutim, neke promjene na koži mogu biti znak za uzbunu.
Koža (Foto: Thinkstock) -
Koža (Foto: Thinkstock)

Osip traje više od nedjelju dana

Ako na bilo kom dijelu kože imate osip koji vas svrbi i traje više od sedam dana, obvezno potražite pomoć ljekara.

Crvene mrlje po tijelu

Crvene mrlje koje se pojavljuju na licu i vratu mogu biti povezane sa stresom, određenom alergijskom reakcijom ili sa osipom koji imate. Bez obzira na uzrok, posjetite dermatologa, pogotovo ako mrlje nastave da se šire.

Koža je preosjetljiva

Ako imate problema da pronađete pravi proizvod za njegu svoje kože, onda obavezno posjetite dermatologa koji će vam prepisati pravi proizvod.

Koža je iznenada puna bubuljica

Ako oduvijek imate čistu kožu, ali odjednom primjetite da imate puno bubuljica, provjerite ih kod dermatologa. Akne kao poremećaj u radu lojnih žljezda nisu samo estetski, već su i zdravstveni problem.

Akne se ne poboljšavaju

Ako bezuspješno liječite svoje akne, pitajte doktora da vam prepiše novu kremu ili lijek. Akne mogu da se potpuno izliječe, ali samo uz odgovarajući tretman i upornost.

Niste sigurni je li akna "samo" akna

Možda je u pitanju alergija za koju smatrate da su akne ili je riječ o infekciji koju je malo teže liječiti. Ako sumnjate da je u pitanju nešto više od akne ili proizvod koji upotrebljavate za liječenje i njegu ne djeluje, posjetite dermatologa.

Opekotine na tijelu ne prolaze

Zavisno od stepena oštećenja, opekotine mogu biti praćene brojnim potencijalnim komplikacijama. Međutim, ako se pravilno liječe, u roku od nekoliko dana opekotine bi trebalo da zarastu. Ako to nije slučaj, obvezno posjetite doktora.

Gubitak kose

Neobjašnjivo, iznenadno i izraženo opadanje kose može biti zabrinjavajuće. Ako niste pod stresom ili niste promjenili ništa u načinu njege kose, a ipak je gubite, nemojte da čekate da postane gore. Ako sumnjate da nešto nije u redu, posjetite dermatologa koji će pregledom ustanoviti u čemu je problem.

Izvor: Agencije