X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
26/11/2017 |  08:53 ⇒ 09:47 | Izvor: RTRS

Otkriven novi metod za uništavanje ćelija raka

Britanski naučnici pronašli su način da u krvi otkriju imunološke ćelije koje uništavaju ćelije raka i umnože ih nekoliko miliona puta.
Istraživanja (Foto: Flickr/Lwp Kommunikáció) -
Istraživanja (Foto: Flickr/Lwp Kommunikáció)

Neutrofili predstavljaju prvu liniju odbrane organizma protiv stranih tijela i dio su onoga što se naziva urođenim imunitetom (za razliku od stečenog imuniteta).

Vjeruje se da je ovaj tip ćelija glavni razlog zašto rijetki srećnici uspijevaju da se izbore sa smrtonosnim tipovima tumora.

Kompanija "LIfT Biosciences" iz tog razloga planira da, u saradnji sa Kraljevskim koledžom u Londonu, sprovede testiranja u okviru kojih će ispitanici dobijati tretman neutrofilima.

"Ne pričamo o jednostavnom tretmanu protiv kancera. Trenutno tragamo za terapijom koja bi se primala jednom nedjeljno, i koja bi mogla da izliječi rak u periodu od 5-6 nedjelja", rekao je Aleks Blajt, izvršni direktor kompanije "LIfT Biosciences".

"Naš konačni cilj je da stvorimo prvu banku neutrofila u svijetu, ćelija koje imaju snažnu sposobnost eliminisanja kancera", dodao je Blajt.

Tim će se najprije baviti rakom pankreasa, od kojeg je preminula Blajtova majka, i koji važi za jedan od najsmrtonosnijih tipova kancera na svijetu, sa prosječnom stopom petogodišnjeg preživljavanja od manje od tri odsto.

Glavna prednost neutrofila jeste što donor ovih ćelija može postati bilo ko jer nema straha od ozbiljnog odbacivanja.

Neutrofili u organizmu žive samo pet dana, i nestaju prije nego što se imunološki sistem oboljele osobe u potpunosti spremi za borbu protiv kancera.

Јedan od najčešćih problema jeste što neutrofili često ne prepoznaju ćelije kancera kao strana tijela, i što se ponekad dogodi da počnu da štite ćelije raka od imunološkog sistema.

Ipak, jednom kada se usmjere na kancer, njihovo dejstvo toliko je snažno da u periodu od 24 sata mogu da unište do 95 odsto kancerogenih ćelija, pokazala su laboratorijska ispitivanja.

Testiranja bi trebalo da počnu 2018. godine.

Izvor: Agencije