X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
27/11/2017 |  10:55 ⇒ 10:55 | Izvor: RTRS

Pet znakova da vam metabolizam ne radi kako treba

Kada je metabolizam usporen, organizam ne može dovoljno brzo da pretvara hranu u energiju pa mu je potrebno duže vremena za obavljanje normalnih funkcija.
Metabolizam - ilustracija (foto:Thinkstock) -
Metabolizam - ilustracija (foto:Thinkstock)

Ovo su simptomi usporenog metabolizma. Ako ste iskusili neki ili više njih, a ranije nije bilo tako, to bi moglo biti znak za uzbunu:

1. Stalno vam je hladno

Metabolizam nas osim energijom snabijdeva i toplotom, pa je stalan osjećaj hladnoće znak da metabolizam ne radi dobro.

2. Promjenljivo raspoloženje

Kada se organizam muči da preradi namirnice i brže dovede energiju do svake ćelije u tijelu, trpi i raspoloženje koje je kod usporenog metabolizma stalno na vagi.

3. Stalno ste umorni

Iako umor može biti posljedica brojnih razloga i okolnosti, ako ne možete da ustanovite zašto vas već dugo prati neobjašnjiv osjećaj umora i iscrpljenosti, moguće da vam se metabolizam sporije snabdijeva energijom.

4. Gojite se, uprkos zdravoj ishrani

Poznato je da metabolizam usporava sa godinama, ali ako pazite na ishranu i živite dovoljno aktivno, a svejedno se gojite, to ukazuje na prespor metabolizam i moguće zdravstvene probleme.

5. Kosa i koža su u lošem stanju

Kad organizam ne dobija dovoljno energije, ono što dobije uzimaju vitalni organi pa ostaje manje energije za zdravlje ćelija kože i kose. Ako ste uočili da su vam i kosa i koža postali suvi, to bi moglo da bude jasan znak usporenog metabolizma.

Izvor: B92