latinica  ћирилица
27/11/2017 |  16:23 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

VSTS izmijenio sporne zaključke o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ danas je jednoglasno usvojio zaključke u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, od kojih se tri izmijenjena u odnosu na ranije predložene zaključke.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je novinarima da su članovi Savjeta na dodatnim konsultacijama tokom pauze sjednice odlučili da prva dva zaključka ostaju nepromijenjena, dok su treći, četvri i peti izmijenjeni.

"Prva dva zaključka, koja su usvojena 26. oktobra, usmjerena su na informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Ona se isključivo bave tom informacijom i proslijeđena su u Kancelariju disciplinskog tužioca i Tužilaštvu BiH koji su nadležni da postupaju po njoj i tretiraće je kao prijavu", rekao je Tegeltija.

Za ostala tri zaključka rekao je da su sistemskog karaktera i nikada se nisu odnosila na lica koja su obuhvaćena informacijom, nego na sve nosioce pravosudnih funkcija nevezano za informaciju Centra koja je samo bila povod da se pozabave cjelokupnim pravosudnim sistemom.

Prema trećem zaključku, Savjet podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce da Kancelariji disciplinskog tužioca dostavljaju informacije ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku ili ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.

U četvrtom zaključku se navodi da Savjet prihvata da od OEBS-a, koji vrši monitoring procesuiranja ratnih zločina, zatraži sve statističke podatke, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja ratnih zločina, a posebno podatke o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podatke vezane za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti.

U petom zaključku Savjet utvrđuje potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca s ciljem jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i povjerenja javnosti.

U tom smislu, Savjet zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTS-a, kao i zakon o VSTS-u s ciljem pune implementacije Misije stručne procjene EU /Pir rivju/ o pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH, te niveliranja zakona o VSTS-u u okviru Strukturalnog dijaloga, a u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Pir rivju sa rokom do 28. februara 2018. godine.

VSTS će od Evropske komisije zatražiti održavanje Tajeks seminara o pitanju mehanizma za vršenje provjera prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Tegeltija je rekao novinarima da je Tajeks seminar jedan od osnovnih alata Evropske komisije za prilagođavanje standarda svih oblasti društvenog života u zemljama koje su kandidati za članstvo u EU, među kojima je i BiH.

"To je seminar koji podrazumijeva evropske stručnjake sa kojima razmjenjujemo iskustva i iznalaženje najboljih rješenja i standarda koji su aplikativni u BiH a kompatibilni sa propisima EU", rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je korektivni mehanizam, odnosno rečenica "bez disciplinskog postupka" stvorila najveći prostor za spekulativna tumačenja namjera VSTS-a, stvarajući sliku da ova institucija želi da ima prijeki sud za odstranjivanje politički nepodobnih tužilaca.

"Zbog svih reakcija koje su uslijedile, a naročito nakon reakcije Evropske komisije jer je BiH na evropskom putu, mi smo odlučili da integrišemo taj korektivni mehanizam unapređenjem disciplinskog postupka kao mehanizam koji je svima poznat, koji ne može da izazove nikakve nedoumice i različita tumačenja", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, unapređenje disciplinskog postupka, kao forma i proces predviđeno je za eventualno sankcionisanje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji počine bilo kakav disciplinski prekršaj, a da se za one koji tek treba da uđu u pravosuđe razgova o provjeri prošlosti kao "bek čeku" koji trenutno nedostaje pravosuđu BiH.

Predsjednik VSTS-a istakao je da je današnja odluka donesena jednoglasno u namjeri da se strasti u BiH smire i da se izbjegne bilo kakva pogrešna i zlonamjerna tumačenja onoga što Savjet nudi.

On je potvrdio da Tužilaštvu BiH nije prijavljen nestanak dosijea nosilaca pravosudnih funkcija jer, kako kaže, ne znaju šta se s njima desilo, podsjetivši da je bilo preseljenje iz zgrade OHR-a, gdje su čuvani dosijei, u nove prostorije.

Tegeltija je dodao da će, ukoliko VSTS pronađe da je bilo nešto neovlašteno, preduzeti sve potrebne radnje, uključujući i eventualne prijave nadležnim organima.

On je izrazio žaljenje što su zbog ranije predloženih zaključaka koji su izazvali brojna reagovanja profesionalne zajednice u Federaciji BiH i međunarodne zajednice, neke ambasade u BiH uskratile finansiranje određenih projekata VSTS-a, kao i zbog toga što je Ambasada SAD u BiH odgodila finansiranje konferencije koja će 5. i 6. decembra biti održana u Banjaluci.

Izvor: SRNA