latinica  ћирилица
27/11/2017 |  18:54 ⇒ 28/11/2017 | 11:28 | Autor: RTRS

Ilegalna obuka - čime se bave ersoft klubovi u FBiH (FOTO/VIDEO)

Ne stišavaju se reagovanja na tekst beogradskih Večernjih novosti, koje tvrde da Bakir Izetbegović formira ilegalnu vojsku, čiju obuku je već prošlo oko 9000 članova.
Slika1 - Foto: RTRS
Slika1Foto: RTRS

Ilegalna obuka, kako je navedeno, sprovođena je pod velom djelovanja nevladinih organizacija, ali i raznih sportskih klubova. Pod posebnom pažnjom su ersoft klubovi, u kojima se učesnici bave upravo simulacijom vojnih dejstava, a takvih klubova u Federaciji je nekoliko desetina.

Ersoft je sport ili vještina slična pejntbolu, gdje učesnici pod punom ratnom opremom i sa vjernim replikama stvarnog oružja, simuliraju vojne operacije. Kao takav, veoma je pogodan i za stvarnu obuku u vojnim vještinama, kažu eksperti iz vojne oblasti.

- Imamo saznanja da se ovakvi kampovi pod okriljem sportskih društava, udruženja organizuju u raškoj oblasti i u BiH, a s ciljem da mlade momke obuče u izvođenju borbenih i specijalnih dejstava, kaže Milan Јolović, bivši komandant specijalne jedinice VRS "Vukovi sa Drine".

Iz najvećeg ersoft kluba u Federaciji, "Crna munja" odmah su demantovali ove navode, tvrdeći da oni nemaju nikakve veze ni sa Bakirom Izetbegovićem, ni sa bilo kakvim političkim aktivnostima. Kažu da je njihov klub, koji ima oko 50 članova, zloupotrijebljen i predstavljen kao Izetbegovićeva paravojna formacija.

- Mi smo protiv zloupotrebe i našeg kluba, a i cjelokupne ersoft scene u BiH da se koristi u takve svrhe. Znači predizborne kampanje koje su već počele i te ratnohuškačke kampanje koje su sad na sceni u BiH i regionu, kaže Haris Mehić, predsjednik ersoft kluba "Crna mulja".

Iako je na snimcima vidljivo da su članovi ovog kluba obučeni u vojne uniforme, koje mogu koštati i do 1.000 KM, Mehić tvrdi da članovi sami nabavljaju opremu iz vlastitih sredstava, uz pomoć prijatelja iz dijaspore. Nisu im sporne ni ratne zastave koje redovno ističu u svim svojim aktivnostima.

- To nisu ratne zastave. Znate, mi imamo nekako drugačija mmišljenja o tim zastavama. Ratne zastave su isključivo one sa ljiljanima i mačevima. Mi to ne koristimo jer ne želimo imati vezu sa vojskom, mi koristimo isklučivo zastave bošnjačkog narodna jer smo patriotski, bošnjački klub - poručuje Mehić.

Čime se bave ersoft klubovu u FBiH

Međutim, stručnjaci za bezbjednost smatraju da bi sve trebalo dobro provjeriti.

- Kod ersoft klubova, pitanje koje je potrebno posebno istražiti je obuka. Da li je ta obuka zaista vojna i koje su mogućnosti zloupotrebe, napominje Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevadnić, očekuje da se ovo pitanje ubrzo nađe na dnevnom redu i Savjeta ministara, ali i Odbora za bezbjednost Narodne skupštine.

- Od gospodina Mektića smo čuli da će on to provjeriti. Pa sad ćemo vidjeti šta je provjereno i biće veoma važno da vidimo da li je on to provjeravao, smije li on to da provjerava, pošto je potpuno jasno da su te aktivnosti u Federaciji svakodnevne - tvrdi Stevandić.

Da li je ovo tek sport, ili priprema za vojnu akciju? S obzirom na, ne tako davna iskustva, ratne konotacije gotovo je nemoguće izbjeći.