latinica  ћирилица
27/11/2017 |  22:28 ⇒ 28/11/2017 | 08:04 | Autor: RTRS

Šta su dogovorili Vlada i socijalni partneri? (VIDEO)

Ekonomsko-socijalni savjet razmatraće sutra mogućnost povećanja najniže plate,,, prednacrt budžeta Srpske za narednu godinu i program ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine. Ministarstvo finansija trebalo bi dodatno da predloži da na sjednici bude razmatran novi zakon o doprinosima koji bi trebalo da bude usvojen po hitnom postupku.
Specijal - Foto: RTRS
SpecijalFoto: RTRS

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite dostavilo je na usaglašavanje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku i informaciju o održanim javnim raspravama u vezi sa primjenom Zakona o radu. O tome kako bi budžet za narednu godinu trebalo da izgleda i koliko su socijalni partneri zadovoljni, govorilo se u našoj emisiji Specijal.

Prednacrt budžeta za narednu godinu projektovan je na 3,3 milijarde maraka, dok se Prednacrtom programa ekonomskih reformi nominalno procjenjuje rast BDP-a na 4,8 odsto u narednoj i 5,1 odsto do kraja 2020. godine. To bi trebalo da obezbjedi povećanje zaposlenosti, jačanje privrede, kontinuiran rast BDP-a ali i dodatno da zaštiti socijalne korisnike kroz različite reforme. 

Po prvi put, i Vlada i socijalni partneri uspjeli su da postignu konsenzus o gotovo svim pitanjima. Donošenje opšteg kolektivnog ugovora, granskih kolektivnih ugovora, izmjene zakona o radu, samo su neki od zahtjeva sindikalaca, na kojima su insistirali od prvog dana pregovora. 

Iako će za boračke kategorije iduće godine biti izdvojeno oko 220 miliona maraka, problem koji je još uvjek ostao nerješen su borci stariji od 65 godina, koji imaju manje od 15 godina osiguranog staža. Oni su trenutno bez ikakvih primanja, i to je potrebno što prije riješiti stav je boračke organizacije.

Poslovna zajednica ovog puta nije imala posebnih zahtjeva. Svjesni da se bliži finansijki teška godina, kada na naplatu dolaze mnogi krediti, od Vlade traže bolju saradnju u narednom periodu.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da očekuje da budžet bude usvojen polovinom idućeg mjeseca. Vlada bi trebalo da utvrdi nacrt i uputi ga poslanicima u Parlament Srpske. Nakon toga trebalo bi da budu organizovane javne rasprave, nakon čega bi poslanici trebalo da donesu i konačnu odluku o budžetu za narednu godinu.

Pogledajte kompletnu TV emisiju Specijal: