X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/11/2017 |  10:16 ⇒ 10:18 | Izvor: RTRS

Neutrofili donatora ubijaju rak za samo 24 časa

Ćelije imunog sistema neutrofili ključni su lijek za uništavanje 95 odsto ćelija karcinoma za samo 24 časa, tvrde britanski naučnici.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Nova tehnika koristi ćelije ljudi sa najsnažnijim imunim sistemom za uništavanje karcinoma.

Od donatora se uzimaju neutrofili, koji čine dio prve linije odbrane organizma, zatim se množe milionima puta i ubrizgavaju injekcijama u pacijente oboljele od karcinoma.

Aleks Blat, izvršni direktor firme "Lift bio-sajens", koja stoji iza rada na novoj metodi, ističe da je riječ o terapiji koju bi pacijent primio jednom sedmično, tokom pet do šest sedmica.

"Naš krajnji cilj jeste stvaranje prve banke moćnih neutrofila koji ubijaju karcinom", precizira Blat.

Stručni tim, zajedno sa istraživačima iz Kraljevskog koledža u Londonu, sada je koncentrisan na rak gušterače, koji je među najsmrtonosnijim.

Rani laboratorijski testovi pokazuju da neutrofili mogu da unište ćelije raka grlića materice.

Ključna prednost neutrofila jeste to što se ćelije donatora mogu dati svakome bez straha od ozbiljnog odbacivanja. One žive u tijelu samo pet dana i nestaju prije nego što imuni sistem primaoca reaguje.

Neutrofili ubijaju ćelije raka direktno, uništavajući ih hemijskim jedinjenjima i antitijelima, ili, posredno, putem drugih ćelija imunog sistema.

Kada neutrofili prepoznaju ćelije karcinoma, efikasno uništavaju i do 95 odsto njihove populacije za 24 časa.

Pilot ispitivanja, koja potencijalno počinju za godinu dana, uključiće malu grupu od 20 do 40 pacijenata sa karcinomom gušterače ili nekim rijetkim oblikom raka mekog tkiva.

Svaki akter primaće sedmične infuzije moćnih neutrofila. Liječenje jednog pacijenta zahtijeva oko 2,5 milijardi ćelija, navodi "Dejli mejl".

Izvor: SRNA