latinica  ћирилица
28/11/2017 |  20:09 ⇒ 29/11/2017 | 07:48 | Autor: RTRS

SBB se predomislio, spremni da glasaju za zakon o akcizama (VIDEO)

Modifikovani set zakona o akcizama, koji je nedavno utvrdio Savjet ministara, ipak se neće naći na sutrašnjem zasjedanju Predstavničkog doma BiH. I dalje se, kalkuliše - da li će se ovaj put naći dovoljno ruku za izglasavanje zakona, s obzirom da je SBB promijenio mišljenje i odlučio da podrži novo zakonsko rješenje.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Nakon što je njihov ministar u Savjetu ministara glasao za modifikovani set zakona o akcizama, SBB je i konačno stavio tačku na hoću-neću priču. Zakon će podržati, jer je, kažu, obezbijeđena transparentnost.

"Ne znam zašto je to Zvizdić prilično nepotrebno odugovlačio, ali mi smo sada dobili prijedlog zakona koji garantuje da će se kompletan novac koristiti za izgradnju puteva i auto-cesta", kaže predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Modifikacija ne smije promijeniti suštinu, a to je obezbjeđivanje stabilnih finansijskih priliva za izgradnju puteva i auto-puteva u Republici Srpskoj, ističe predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Ističe da je neusvajanjem zakona na vrijeme napravljena velika šteta – na godišnjem nivou za Srpsku 90 miliona maraka.

"To je prouzrokovalo zastoj oko 730 miliona KM različitih aranžmana za Srpsku, što govori o tome da je bila namjera da se onemoguće bilo kakvi finansijski prilivi Srpsku kako bi neko, a prije svega Savez za promjene, pokušao da optuži vlast kako je nesposobna i da ništa ne radi", ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Da je cilj Saveza za promjene i SDA bio da se nanese politička i ekonomska šteta Srpskoj, potvrđuju i SNSD-ovi poslanici koji ističu da će se o ovom pitanju rukovoditi stavovima institucija Srpske.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH ističe da je potrebno da se Republici Srpskoj omogući investicioni razvojni ciklus, a to bi, kaže, definitivno bilo omogućeno usvajanjem modifikovanog zakona.

U SDS-u ipak ostaju pri svom stavu. Borislav Bojić, poslanik SDS-a, kaže da je njihov stav potpuno jasan.

"Mi nećemo podržati ovakvu vrstu pristupa netransparentnost, dakle postupci u kojima se praktično ne zna u šta će biti utrošena sredstva", kaže Bojić.

Modifkovani prijedlog zakona o akcizama još nije stigao u Predstavnički dom i najvjerovatnije će se o njemu raspravljati sredinom decembra. HDZ i SDA će ga podržati.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH  iz HDZ-a kaže da ne vidi razlog zašto bi nešto bilo sporno i zašto bi oni mijenjali stavove. I Amir Fazlić iz SDA kaže da akcize znače pokretanje infrastrukture,a infrastruktura, opet, novo zapošljavanje i da taj aspekt treba da prevagne.

Tu su i glasovi protiv.

Damir Bećirović, predsjedavajući Kluba DF-a, ističe da je ključno da neće podržati taj prijedlog jer, kako ističe, neko mora da plati svako povećanje bez obzira kako neko to pokušao da obrazloži.

S obzirom da je SBB prevagnuo na stranu onih koji će podržati zakon, intenzivno se kalkuliše da li će od ukupno 42 poslanika sada biti dovoljno ruku ZA. Za sada je tu 21 glas, dok protivnici imaju 19. Spekuliše se da bi prevagu mogao da odnese glas nezavisnog poslanika Đorđa Krčmara koji je izašao iz SDS-a ili Diane Zelenike iz HDZ 90-e. Ili neko u međuvremenu promijeni stav.

Iako se akcize neće naći na sutrašnjem zasjedanju, materijala za burnu raspravu poslanici će sigurno imati – nastavak prekinute sjednice počinje sa tačkom o broju, troškovima i svrsi putovanja bh. ministra inostranih poslova Igora Crnatka, a tu je i deklaracija Mladena Bosića o trasi puta Beograd – Sarajevo, dok će novu sjednicu, sasvim izvjesno, obilježiti HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.