X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/11/2017 |  09:09 ⇒ 09:18 | Izvor: RTRS

Australija: Odobreno asistirano samoubistvo

Australijska država Viktorija legalizovala je asistirano samoubistvo nakon više od 100 sati teške parlamentarne debate.
Eutanazija (ilustracija) -
Eutanazija (ilustracija)

Viktorija je prva australijska država koja je to odobrila, a poslanici su čak dvije noći proveli debatujući u parlamentu.

Ovaj zakon znači da će pacijenti koji boluju od neizlječive bolesti imati pravo da traže smrtonosno medicinsko sredstvo od sredine 2019. godine.

Pacijenti moraju da imaju najmanje 18 godina, kao i da im je prognozirano manje od šest mjeseci života, navodi Bi-Bi-Si.

"Ponosan sam da smo u centar našeg parlamentarnog i političkog procesa stavili samilost", rekao je premijer Viktorije Danijel Endrus.

Zakon se odnosi na pacijente koji trpe velike bolove, ali postoje ograničenja. Pacijent mora da podnese tri zahtjeva posebno obučenim ljekarima da želi da okonča svoj život.

Takođe, poseban odbor će da da razmotri slučaj, a primoravanja pacijenata da okončaju svoj život tretiraće se kao krivično djelo. Pacijenti, takođe, moraju da žive u Viktoriji najmanje 12 mjeseci prije toga i da budu zdravog razuma i prisebni.

Osobe koje boluju od bolesti kao što je multipleks skleroza imaju pravo da traže smrtonosno sredstvo, ako ljekari kažu da im je ostalo još 12 mjeseci života.

Izvor: SRNA