X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/11/2017 |  15:28 | Izvor: RTRS

Ovo su najuočljiviji simptomi raka prostate

Simptomi raka prostate obično dolaze do izražaja nakon što je tumor već dovoljno porastao da je počeo da pritiska mokraćnu cijev (uretru). Kada do toga dođe, vrijeme je da se obratite ljekaru.
Doktor (ilustracija) -
Doktor (ilustracija)

Najraniji znak koji može da ukaže na rak prostate jeste krv u mokraći. Krv koja je jasno uočljiva u mokraći može da bude ružičaste, crvene ili boje koka-kole i sličnih napitaka.

Krvarenje ne mora da bude bolno, ali kada god da se pojavi potrebno je otići kod ljekara. Sama pojava krvi u urinu ne mora automatski da znači i pojavu raka prostate.

Pokazatelj može da bude i slab mlaz prilikom mokrenja, kao i to što vam je potrebno više vremena da urinirate nego obično.

Na rak prostate mogu da ukažu i problemi sa erekcijom. Budući da prostata ima centralnu ulogu u reproduktivnom sistemu muškarca, simptomi raka mogu da prouzrokuju i bolne ejakulacije.

Prostata je žlijezda, veličine mandarine, čiji produkti ulaze u sastav ejakulata sperme.

Uzrok pojave raka prostate nije sasvim poznat. Rizik od njegove pojave se povećava sa godinama starosti muškarca. Bolest se razvija veoma sporo, pa ljudi mogu decenijama da žive bez simptoma i potrebe za tretmanom.

Kada se dijagnostifikuje, rak može biti odstranjen hirurškim putem, kao i liječen hormonskom i radioterapijom.

Izvor: B92