X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
29/11/2017 |  15:35 | Izvor: RTRS

Sedam savjeta za borbu protiv gripa

Organizam je najotporniji uz pravilnu ishranu, vježbanje i izbjegavanje upotrebe cigareta i alkohola. Ali ako se već razbolite, grip obavezno treba preležati na odgovarajući način.
Razlika između gripe i prehlade - Foto: Screenshot
Razlika između gripe i prehladeFoto: Screenshot

Ovi savjeti daju odgovor na pitanje šta bi trebalo da učinite prije dolaska gripa i kako da se zaštitite kada bolest nastupi.

1. Simptomi

Simptomi gripa su visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a kod djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu da se pojave i kašalj i šmrkavica, simptomi koji su inače izraženiji kod prehlade.

Uzimanje preparata protiv povišene temperature i bola može da pomogne da se osjećate bolje, ali treba obratiti pažnju na to da se upotrebljavaju prema uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito namijenjeni njihovom uzrastu.

2. Mirovanje

Najbolje je mirovati, preležati grip kod kuće i dati organizmu priliku da se oporavi, a tako i ne prenositi virus na druge. Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripa.

Ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

3. Pomoć

Ako primijetite da se ne oporavljate (danima ne možete da snizite tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite ljekaru.

4. Antibiotici

Grip je virusna, a ne bakterijska bolest, pa zato nema smisla liječiti ga antibioticima na svoju ruku. Ako se pojave bakterijske komplikacije, pacijent će biti liječen antibioticima, ali o tome mora da odluči ljekar.

5. Maramice

Najbolje je da koristite maramice za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kijete i kašljete i održavajte higijenu ruku. Provjetravajte prostorije u kojima boravite.

6. Tečnost

Uzimajte dovoljno tečnosti. Čajevi i supe su veoma dobri za to, pošto su bogati mineralima.

7. Vakcina

Najbolja zaštita protiv gripa je vakcinisanje. Vitamin C, cink i različiti biljni preparati, iako pomažu, ne predstavljaju specifičnu zaštitu.

Organizam će biti najotporniji uz pravilnu ishranu, redovnu vježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa, i uz dovoljno odmora.

Izvor: B92, 24sata.hr