latinica  ћирилица
30/11/2017 |  16:06 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Osnovan i sedmi sindikat Željeznica Republike Srpske

“Željeznice Republike Srpske“ dobile su još jedan sindikat, sedmi po redu.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

U registar udruženja kod Osnovnog suda u Banjaluci upisan Nezavisni sindikat željezničara RS. Za njegovog predsjednika imenovan je Ratko Pilipović.

U rješenju o osnivanju navedeno je da su ciljevi sindikata udruživanje svih zaposlenih, poboljšanje uslova rada, usaglašavanje, zaključivanje i praćenje poštivanja odredaba kolektivnog ugovora i pregovaranje sa republičkim organima s ciljem poboljšanja prava radnika.

Predstavnici ostalih sindikata koji djeluju u “Željeznicama“ kažu da novoosnovani sindikat okuplja rukovodioce srednjeg ranga. Na taj korak su se, tvrde sindikalci sa većim stažom, odlučili kada su se oni pobunili protiv njihovih većih primanja, koja su bila predviđena sistematizacijom radnih mjesta.

Zanimljivo je da se osnivanjem novog sindikata njihov broj u “Željeznicama“ približio broju lokomotiva koje ima ovo preduzeće, a pogotovo cifri onih koje saobraćaju prugama. Prema posljednjim podacima iz prošle godine, “Željeznice Srpske“ su imale 24 lokomotive, ali ih je samo 15 bilo ispravno. Sindikalci kažu da je sada broj ispravnih lokomotiva pao i ispod 15, navodeći da to ilustruje koliko je duboka kriza u “Željeznicama“.

Izvor: Nezavisne novine