latinica  ћирилица
30/11/2017 |  17:05 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Centru za radioterapiju dodijeljen status izuzetnosti (VIDEO)

Predstavnici Centra za radioterapiju Banjaluka i firme "Varijan medikal sistems", proizvođača radioterapijske opreme iz Amerike, potpisali su ugovor kojim je ovom centru dodijeljen status- Centar izuzetnosti.
Centar za radio terapiju - sporazum - Foto: RTRS
Centar za radio terapiju - sporazumFoto: RTRS

Biće to međunarodni centar za demonstraciju Varianove radioterapijske tehnologije i obuku medicinskog osoblja, od pripreme pacijenata za tretman do njegovog sprovođenja.

Statusom Centra izvrsnosti banjalučki Radioterapijski centar dobio je povjerenje kompanije "Varijan medikal sistems" da djeluje kao njen centar za trening i obuku. Ova ustanova je prvi Varianov centar izvrsnosti u regionu.

"Mi smo klinički razvili sve metode liječenja sa našim partnerom bolnicom u Hjustonu gdje su naši ljudi odlazili na obuke i primjenjivali znanja u Banjaluci i ne samo ovdje. Banjaluka je bila lider za sve one koji su htjeli da budu sa nama i da uče od nas", istakao je direktor Centra za radioterapiju Banjaluka Marijan Bilić.

"Oni su prenijeli sve mogućnosti koji su na raspolaganju u postojećem sistemu i ovaj izuzetan rad koji su do sada obavili može biti od koristi kako bi se ova tehnologija upotrijebila u drugim centrima u regionu", rekao je Bens Kampos iz kompanije "Varijan medikal sistems".

Centar za radioterapiju osvojio je status Centra izuzetnosti za samo sedam godina.

"I da ćemo na taj način stvoriti uslove ne samo da liječimo i pružamo zaštitu najtežim pacijentima, nego da ćemo postati i centar gdje drugi uče i prenose znanja stečena ovde u Banjaluci", naglasio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Godišnje u ovom centru se liječi oko 1.600 pacijenata, a troškove njihovog liječenje izmiruje Fond PIO.

"Pored same radio terapije mi za pacijete koji putuju plaćamo smještajsve troškove čak i onkološki pacijenti koji imaju plaćenu uslugu u ovoj ustanovi", dodao je direktor Fonda PIO Republike Srpske Dejan Kusturić.

U saradnji sa Centrom za radioterapiju na Medicinskom fakultetu u Banjaluci formirana je katedra kako bi se stečeno znanje prenosilo na mlađe generacije.