latinica  ћирилица
04/12/2017 |  15:11 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Radončić i Nikšić nisu optimisti

Predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić i SDP-a Nermin Nikšić rekli su danas, nakon sastanka komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana sa liderima političkih stranaka u BiH, da nisu optimisti kada je riječ o evropskom putu BiH s obzirom na stanje u zemlji.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

Radončić je rekao novinarima u Sarajevu da je sastanak bio vrlo direktan, da je Han dao veliki impuls da stvari krenu naprijed, ali da on lično nije optimista, s obzirom na stanje u BiH.

"Govorio sam o radu paraobavještajnih službi, pritisku na javne servise, zloupotrebi obavještajnih službi i policija, a to su standardi evropskog puta koje niko ne spominje. Spominju se samo akcize", istakao je Radončić.

On smatra da je današnji sastanak rezultirao time da je ljudima iz Brisela mnogo jasnije šta se dešava u BiH.

Nikšić je rekao da su predstavnici EU tražili od učesnika sastanka da se uozbilje.

"Pred nas su postavili tri kljična pitanja - ruralna strategija, budžet BiH i akcize. Ne djelim njihov optimizam. Cijenim da period pred nama neće rezultirati pozitivnim pomacima. Moguće da i postoji većina koja će da izglasa zakone o akcizama, ali je već danas, na osnovu ovog sastanka, bilo jasno kojim putem idemo", rekao je Nikšić.

On je naveo da je od zemalja regiona na upitnik najduže odgovarala Crna Gora – četiri mjeseca i 22 dana, Hrvatska tri mjeseca, a Srbija dva mjeseca i sedam dana.

"BiH 9. decembra puni godinu dana od kada smo dobili upitnik. Siguran sam da ćemo napuniti tih godinu dana i da neće biti odgovora na upitnik, a samim tim je upitna dodjela kandidatskog statusa. Što se tiče aktuelne vlasti ne treba očekivati bilo kave pomake, jedino nam EU može da pokloni kandidatski status, kao što su mimo reda primili aplikaciju", kaže Nikšić.

Izvor: SRNA