latinica  ћирилица
06/12/2017 |  11:03 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Ključni cilj oporavak privrede

Ključni cilj i prioritet Vlade Republike Srpske u narednoj godini biće oporavak privrede, a do 2020. godine očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama od 3,7, 3,8 i četiri odsto, ističe se u Prijedlogu programa ekonomskih reformi za period 2018–2020. godina.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

"U periodu 2018-2020. godina očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta, kao rezultat rasta industrijske proizvodnje, podržane rastom privrednih aktivnosti u okruženju, odnosno održivog nivoa izvozne tražnje, daljeg rasta domaće tražnje i pozitivnih efekata investicija", navodi se u ovom dokumentu.

Prema Prijedlogu programa ekonomskih reformi, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj posebnoj sjednici, naglašava se da se nastavkom pozitivnih kretanja u prerađivačkoj industriji može očekivati povećanje broja zaposlenih i investicija, što bi se pozitivno odrazilo na razvoj određenih grana industrije.

Ključne reformske oblasti i u 2018. godini predstavljaju nadogradnju već početih reformskih procesa iz prethodne tri godine, odnosno prioritet Vlade Republike Srpske i u 2018. godini biće oporavak privrede, nastavak reformi u oblasti javnih finansija i dodatno unapređivanje poslovnog okruženja.

"Prioritet će biti i efikasnosti tržišta rada i obrazovanja, reforma finansijskog sektora, te reforma javnog sektora. Sve definisane mjere imaju samo zadatak, a to je da budu zamajac novom privrednom ciklusu", ističe se u dokumentu.

Predviđeno je da reforme obuhvate upravljanje javnim finansijama, reformu tržišta, energije i transporta, sektorski razvoj, te poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalnu ekonomiju, reforme u vezi sa trgovinom, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada i socijalna uključenost, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

Detaljnom analizom stanja u svim oblastima, a na osnovu politika Vlade, definisanih Reformskom agendom i Akcionim planom, koji su usaglašeni sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama, definisane su reformske oblasti za 2018. godinu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije za programe ekonomskih reformi.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godina, zakazana je za utorak, 12. decembra.

Izvor: SRNA