latinica  ћирилица
06/12/2017 |  16:25 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Prvi pacijent u BiH primio kubansku vakcinu (VIDEO)

BiH je prva u Evropi, u kojoj se kubanska vakcina može kupiti legalnim putem. Prvi pacijent vakcinu je već primio, a polovinom decembra biće dostupna i ostalima. Najviše pomaže oboljelima od raka pluća.
Kubanska vakcina - Foto: RTRS
Kubanska vakcinaFoto: RTRS

Velika efikasnost, sigurna upotreba i bez nuspojava- kubanska vakcina Cimavaks stigla je i na naše tržište. Velikom broju oboljelih do sada je omogućila izlječenje ili produženje života. Samo na Kubi takvih je pet hiljada slučajeva.

- Mislim da je ovo veoma značajno zato što rak, a naročito rak pluća ima visok stepen smrtnosti. Ovo je veoma bitno jer nije riječ samo o Kubi, BiH ili Evropi. Riječ je o oboljenju koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu - kaže Soraida Akosta Bruks, profesorka u Centru za molekularnu imunologiju iz Havane.

Iako je mnogo polemike bilo prilikom uvođenja vakcine, široka primjena u smislu svakodnevne ljekarske preporuke sačekaće stvarne efekte u praksi. Da je na tržištu dostupna potvrđuju u nadležnoj Agenciji za lijekove, dok iz Ministarstva poručuju da su klinička ispitivanja u toku.

- Agencija je učinila ono što je u njenoj nadležnosti i omogućila da se lijek nađe na tržištu u BiH. Ostatak bi trebalo da odrade institucije zdravstvenog sistema kako bi se taj lijek u praksi na što povoljniji i pristupačniji način obezbijedio onima kojima je najpotrebniji - ističe Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić kaže da vakcina prvo prolazi kliničko ispitivanje i da će nakon toga biti poznati dalji koraci.

U ovom trenutku stručnjaci na Kubi rade na većem broju kliničkih istraživanja novih vakcina. Najdalje se, prema tvrdnjama kubanskih stručnjaka, došlo u istraživanju vakcine za rak prostate. Očekuje da će u odnosu na vakcinu za rak pluća, imati jednak uspjeh u liječenju.