latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:23 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

U Stanarima svečano otvoren Dom zdravlja (VIDEO/FOTO)

Stanari su dobili novi objekat Doma zdravlja. Sredstva za uređenje prostorija i nabavku opreme i namještaja, u iznosu od 250.000 KM, obezbijedila je opština.
Dom zdravlja u Stanarima - Foto: RTRS
Dom zdravlja u StanarimaFoto: RTRS

U novom Domu zdravlja bolje uslove imaće i ljekari i pacijenti. Trenutno rade tri tima porodične medicine, služba stomatologije i laboratorija, a uskoro će u funkciju biti služba hitne medicinske pomoći i neke specijalističke službe.

- Trudili smo se da nabavimo svu opremu koja je propisana pravilnikom Ministarstva i najvećim dijelom uspjeli smo u tome, a tokom ovog mjeseca stići će i ostatak - kaže Aleksandar Panić, direktor Doma zdravlja.

Sredstva od 250.000 KM za uređenje zgrade, koja je ranije pripala EFT rudniku i TE, za namještaj i opremu obezbijedila je opština Stanari. Nastaviće, kažu, da ulažu i u narednoj godini.

- Opština Stanari je planirala u 2018. da snosi troškove participacije. Dakle, one dodatke koje pacijent treba da plaća, planirano je da plaća opština - naveo je Dušan Panić, načelnik opštine.

Svečano otvaranje Doma zdravlja u Stanarima

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je ova lokalna zajednica prepoznala razvijeno zdravstvo kao jednu od pretpostavki za opstanak i razvoj zajednice i društva.

- Podrška opštine Stanari razvoju zdravstva zaista je velika, a sa ovakvim objektom ne mogu da se pohvale ni veće lokalne zajednice - rekao je Bogdanić.

Iz projekta Svjetske banke, resorno ministarstvo finansiralo je rekonstrukciju i dogradnju brojnih ambulanti u Srpskoj. Dio novca bio je predviđen i za Stanare, ali projekat nije realizovan zbog spora koji Stanari i Doboj vode oko bivše zgrade Doma zdravlja.