latinica  ћирилица
08/12/2017 |  08:41 | Autor: RTRS

SAD još tragaju za izvorom zvuka koji ubija

Ljekari koji tretiraju radnike američke ambasade u Havani, žrtve navodnog zvučnog napada, otkrili su abnormalnosti na njihovim mozgovima dok su tragali za objašnjenjem simptoma koji uključuju oštećenje vida, sluha, ravnoteže i pamćenja.
Zastave Kube i SAD vijore se u Havani - Foto: AFP
Zastave Kube i SAD vijore se u HavaniFoto: AFP

U avgustu je objavljeno da je grupa američkih diplomata u Havani povređena u bizarnom incidentu. U pitanju je 24 diplomata i njihovih supružnika, koji su se razboljeli krajem 2016. godine u svojim kućama i kasnije i u nekim od hotela. Diplomatama, inače radnicima Stejt departmenta, oštećen je sluh i pretrpeli su druge simptome u navodnom napadu soničnim oružjem.

Istražitelji su do sada utvrdili da je zvuk koji su pacijenti najčešće prijavili bio visok, ali je nekoliko diplomataprijavilo i nizak zvuk. Osim troga, zvuk nije pogodio neke iako su bili u neposrednoj blizini oboljelih. Prema svjedočenjima, zvuk su ponekad pratile vibracije a najviše pogođeni pacijenti odmah su znali da nešto utiče na njihova tijela.

Ljekari ne znaju kakve će biti dugotrajne medicinske posljedice i očekuju da će epidemiolozi, koji prate šeme bolesti u populaciji, doživotno nadgledati 24 oboljela Amerikanaca.

Ovaj slučaj je bacio američke medicinske krugove na neistraženu teritoriju. Ljekari tretiraju simpotome nove, dosad neviđene bolesti. Nakon niza testova i terapija razvijaju su prvi protokoli za praćenje pacijenata i identifikaciju najboljih tretmana, dok se FBI bori da identifikuje metod i motiv napada.

Izvor: Blic